IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата борба за власт във Венецуела все повече се задълбочава

Върховният съд отсъди, че решенията на новото народно събрание са незаконни, докато част от него са трима опозиционни депутати

18:02 | 12.01.16 г.
<p>
	Председателят на народното събрание&nbsp;Енри Рамос Алуп <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на народното събрание Енри Рамос Алуп Снимка: архив Ройтерс

Върховният съд на Венецуела отсъди, че решенията на новия контролиран от опозицията законодателен орган на страната са невалидни, докато трима опозиционни депутати със забрана да са в него не бъдат отстранени. Това задълбочава още повече борбата за власт в богатата на петрол страна, коментира Financial Times.

Страната от Латинска Америка е в хватката на политическа борба на президента социалист Николас Мадуро, който понесе тежка загуба от опозицията на парламентарните избори от миналия месец, и то на фона на влошаваща се икономическа криза.

Поредният разрив е заради трима опозиционни законодатели, чието встъпване в длъжност миналата седмица беше забранено от Върховния съд – институция, в която според критиците бяха вкарани редица доверени лица на Мадуро в края на декември, за да се намали супермнозинството на опозицията в народното събрание.

В понеделник Върховният съд отхвърли встъпването в длъжност на депутатите, заявявайки, че „взетите вече решения или тези, които предстоят да бъдат взети от народното събрание, са абсолютно незаконни, докато тези граждани са част от него“.

Социалистът Диосдадо Кабело, бивш председател на законодателния орган и вторият най-силен човек във Венецуела, добави, че „ако народното събрание проявява неуважение (към съда)“, нито гражданите, нито властите „са длъжни да приемат“ действията му – включително по отношение на обмислян закон за амнистия на затворени опозиционни активисти.

През декември Върховният съд блокира четирима законодатели – трима от опозицията и един проправителствен, да заемат постовете си, след като Социалистическата партия се усъмни в нередности при гласуването на новия конгрес миналия месец. Опозицията нарече решението „съдебен преврат“, целящо да ѝ отнеме изключително голямото мнозинство и все пак закле тримата опозиционни законодатели миналата седмица.

„Няма съмнение, че това решение на Върховния съд е в услуга на правителството“, писа в Twitter Енри Рамос Алуп, новият председател на народното събрание.

Битката ескалира след реакцията на опозицията, която заяви, че ще разгледа подробно решението на Върховния съд. Нещо повече, депутатите обещаха да принудят Мадуро да се оттегли от власт до шест месеца.

Президентът, чийто мандат приключва през 2019 г., обеща да се бори с „буржоазния парламент“. Някои наблюдатели се опасяват, че може дори да се опита да разпусне народното събрание, повтаряйки „авто преврата“ на Алберто Фухимори в Перу през 1992 г.

Фил Гансън, базиран в Каракас анализатор за International Crisis Group, казва: „Правителството избра пътя на явната конфронтация, повишавайки още веднъж възможността за сериозна политическа жестокост“.

Очаква се правителството на Мадуро да обяви „икономическо извънредно положение“, като не е сигурно дали президентът ще се появи пред народното събрание по-късно тази седмица за речта си за „Състоянието на съюза“.

Енрике Каприлес, опозиционен лидер, който изгуби с малко на президентските избори за сметка на Мадуро и чиято партия в момента държи повечето места в законодателния орган на страната, в понеделник нападна начина на управление на икономиката от страна на правителството и го призова да се помири с опозицията.

„Икономическият модел на националното правителство не работи, а това, което не работи, трябва да се промени“, каза той. „Правителството трябва да ограничи конфронтацията си. Докато политическите критики продължават, губи цялата нация, особено най-бедните“, казва той.

Заради цената на суровия петрол – основната износна стока на страната и живителната сила на икономиката ѝ, от около 30 долара за барел, както и заради политическото управление и налагането на ценови и валутен контрол, много граждани се борят с липсата на хранителни продукти и годишна инфлация, която се оценява на над 200%.

Като друг признак за задълбочаващия се застой на икономиката Луис Салас, ляв социолог, който писа, че „инфлацията не съществува в реалния живот“, наскоро бе избран за министър и вицепрезидент на икономиката, най-важната икономическа роля в страната. Салас е силен защитник на тезата на президента за „икономическа война“ срещу държавата.

Въпреки че венецуелците се редят в продължение на часове за основни продукти, Салас каза, че „предвид всички проблеми, които Венецуела има, това не е най-лошата криза, която сме виждали“.

„Икономическата война ни кара да се държим все едно сме в Игрите на глада“, добави той.

Регионалната икономическа комисия на ООН прогнозира икономиката на Венецуела да се свие с 7% през тази година, а според Brookings Institution страната е изправена пред годишни плащания по облигации в размер на 8-12 млрд. долара годишно през следващите пет години.

Франсиско Родригез, главен икономист за Латинска Америка в Bank of America, коментира в съобщение в понеделник: „Очакваме допълнително затягане на валутния и ценови контрол и виждаме несигурност около мненията на администрацията по отношение на спазването на задълженията по външния дълг“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още