fallback

НАТО: Възможни са външнополитически авантюри от страни производителки на петрол

Причината се крие в ниските цени на горивата, които се отразяват пагубно на редица икономики

19:53 | 04.02.16 г. 17

Ниските цени на петрола могат да станат причина държавите, които добиват суровината и които са развили щедри социални програми, или чиято икономика се крепи основно на износа на горива, да предприемат външнополитически авантюри, за да разсеят собствените си общества от последиците от обезценяването на горивата. Това се посочва в анализ на НАТО, цитиран от БТА.

В документа се отбелязва, че макар Русия да си дава сметка за преките последици за собствената й икономика от спада на петролните цени Москва изглежда няма намерение да преосмисли намеренията си за превъоръжаване. Допълва се, че Саудитска Арабия засега също не изглежда достатъчно засегната, за да преразгледа геополитическите си амбиции.

Анализът показва, че поевтиняването на петрола основно се разглежда като възможност държавите износители да се въздържат от агресивна външна политика и да се насочат повече към нововъзникналите вътрешноикономически проблеми. Отчита се, че в тези общества възникването на политическо напрежение е много вероятно сега, тъй като бюджетите ще бъдат лишени от сериозни приходи и това ще доведе до затруднения за поддръжката на социалните програми.

Посочва се, че ниските цени на петрола се дължат на равномерното потребление, съчетано с "охлаждането" на китайската икономика и мощния възход на фракинга в САЩ, довел до намаление на американския внос, което доведе до освобождаването на количества традиционно добит петрол за останалия пазар.

Сред причините са и решението на Саудитска Арабия да запази равнищата на своя добив въпреки цените, за да не губи мястото си на пазара и липсата на единомислие в ОПЕК.

Според анализа дори котировките да се покачат малко, за което има вероятност, Русия, Иран и Венецуела ще продават на цени, близки до себестойността заради остарелите технологии за добив. Поскъпването същевременно би осигурило допълнителни средства за усъвършенстване на технологиите за фракинг.

НАТО очаква "нови съюзи" на петролния фронт, например между Русия и Иран, доколкото тепърва Техеран ще излиза на пазара на черно злато след отпадането на ембаргото. Макар Москва да е заплашена от иранската конкуренция очаква се тя да се постарае Техеран да остане без пряк достъп до европейския пазар - стратегически за руснаците.

В доклада се прогнозира още, че руската страна ще се постарае иранските петролни продукти да се насочат по-скоро към Китай, тъй като самата Русия няма развита преносна инфраструктура в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
fallback