IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО: Възможни са външнополитически авантюри от страни производителки на петрол

Причината се крие в ниските цени на горивата, които се отразяват пагубно на редица икономики

19:53 | 04.02.16 г. 17
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ниските цени на петрола могат да станат причина държавите, които добиват суровината и които са развили щедри социални програми, или чиято икономика се крепи основно на износа на горива, да предприемат външнополитически авантюри, за да разсеят собствените си общества от последиците от обезценяването на горивата. Това се посочва в анализ на НАТО, цитиран от БТА.

В документа се отбелязва, че макар Русия да си дава сметка за преките последици за собствената й икономика от спада на петролните цени Москва изглежда няма намерение да преосмисли намеренията си за превъоръжаване. Допълва се, че Саудитска Арабия засега също не изглежда достатъчно засегната, за да преразгледа геополитическите си амбиции.

Анализът показва, че поевтиняването на петрола основно се разглежда като възможност държавите износители да се въздържат от агресивна външна политика и да се насочат повече към нововъзникналите вътрешноикономически проблеми. Отчита се, че в тези общества възникването на политическо напрежение е много вероятно сега, тъй като бюджетите ще бъдат лишени от сериозни приходи и това ще доведе до затруднения за поддръжката на социалните програми.

Посочва се, че ниските цени на петрола се дължат на равномерното потребление, съчетано с "охлаждането" на китайската икономика и мощния възход на фракинга в САЩ, довел до намаление на американския внос, което доведе до освобождаването на количества традиционно добит петрол за останалия пазар.

Сред причините са и решението на Саудитска Арабия да запази равнищата на своя добив въпреки цените, за да не губи мястото си на пазара и липсата на единомислие в ОПЕК.

Според анализа дори котировките да се покачат малко, за което има вероятност, Русия, Иран и Венецуела ще продават на цени, близки до себестойността заради остарелите технологии за добив. Поскъпването същевременно би осигурило допълнителни средства за усъвършенстване на технологиите за фракинг.

НАТО очаква "нови съюзи" на петролния фронт, например между Русия и Иран, доколкото тепърва Техеран ще излиза на пазара на черно злато след отпадането на ембаргото. Макар Москва да е заплашена от иранската конкуренция очаква се тя да се постарае Техеран да остане без пряк достъп до европейския пазар - стратегически за руснаците.

В доклада се прогнозира още, че руската страна ще се постарае иранските петролни продукти да се насочат по-скоро към Китай, тъй като самата Русия няма развита преносна инфраструктура в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
За другите не зная , ама ти с тея разсъждения идеш от Колумбово време...западът щял да храни Русия...не си железен кон , ами желязна кофа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
До сега изглеждаше , че авантюрите, особенно външнополитическите, са патент на Организацията претиндираща за световна, да не би нещо да се е променило? Не се забелязва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Не "нато", ами УСА правят и не "анализи", ами подготовка на общественото мнение за война. ТОВА правят: ШАШ, освен да са нефтопроизводители, са и ШЕФ на НАТО, най-активният, при това. И с голямо желание се врат по чужбините, щото малцина са тези, дето могат да ги ошамарят. ТОВА и подготвят. Няма нужда да се чете чак между редовете, достатъчно хубаво си пише по тях. Просто, трябва човек да внимава и да оглежда отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Черно влакче, ти много си ги разбирал тия работи. И как прецени в кой век "са ментално" Русия и арабите. Ако за последните, като маса и политика, водени от основно теократични режими, и да си прав, рашките, срещу тях да тичаш, хеле пък ментално, няма да ги стигнеш. Живеете в паралелни реалности, драги. И вземи я облечи, пуста "гола Истина", че ще замръзнат голите кайсии на опашатата ти лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
mapto
преди 8 години
Чети ти СпутникНюз, ама put your money where your mouth is... иначе изглежда глупаво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
mapto
преди 8 години
Русия в Сирия е точно "никога не случващо се време"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 13
Ironhorse
преди 8 години
Като премахнем политическия вектор, голата истина е, че Запада технологично толкова дръпна напред, че технологично Русия и арабския свят останаха в 20, а на ментално ниво около 16 век.Показателно е къде бягат руснаци и арабели, да на Запад.добре, че България се присъедини към цивилизованите страни, иначе сатрапията щеше да ни трещи.Истината е, че Русия и Арабския свят са гладни, а запада отказва вече да ги храни. Политиката им ще бъде подобна като на Северна Корея ... ще дрънкат оръжие, докато Запада не им прати кораби с ориз. После ще ядат и дрискат, докато го изядат. И после пак отново с дрънкането на оръжие.А, който много люби и тачи Русия може да отиде на екскурзия да поогледа (не само москва и Ленинград (още им звучат топовните салюти в ушите), щото нито един от БСП/Атака/АБВ/БДЦ и останала продажна *** не ще да живее там, а все напира към гнилия Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Откога НАТО правят такива анализи?И защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
Pyramid
преди 8 години
Някак няма нужда да се чете текстът, ако се замисли човек. Заглавието е предостатъчно показателно: ШАШ произвеждат ли петрол? Произвеждат. Авантюристи ли са?- И то, какви!Туй то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Мачкаш...на панталоните си дъното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още