IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО: Възможни са външнополитически авантюри от страни производителки на петрол

Причината се крие в ниските цени на горивата, които се отразяват пагубно на редица икономики

19:53 | 04.02.16 г. 17
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ниските цени на петрола могат да станат причина държавите, които добиват суровината и които са развили щедри социални програми, или чиято икономика се крепи основно на износа на горива, да предприемат външнополитически авантюри, за да разсеят собствените си общества от последиците от обезценяването на горивата. Това се посочва в анализ на НАТО, цитиран от БТА.

В документа се отбелязва, че макар Русия да си дава сметка за преките последици за собствената й икономика от спада на петролните цени Москва изглежда няма намерение да преосмисли намеренията си за превъоръжаване. Допълва се, че Саудитска Арабия засега също не изглежда достатъчно засегната, за да преразгледа геополитическите си амбиции.

Анализът показва, че поевтиняването на петрола основно се разглежда като възможност държавите износители да се въздържат от агресивна външна политика и да се насочат повече към нововъзникналите вътрешноикономически проблеми. Отчита се, че в тези общества възникването на политическо напрежение е много вероятно сега, тъй като бюджетите ще бъдат лишени от сериозни приходи и това ще доведе до затруднения за поддръжката на социалните програми.

Посочва се, че ниските цени на петрола се дължат на равномерното потребление, съчетано с "охлаждането" на китайската икономика и мощния възход на фракинга в САЩ, довел до намаление на американския внос, което доведе до освобождаването на количества традиционно добит петрол за останалия пазар.

Сред причините са и решението на Саудитска Арабия да запази равнищата на своя добив въпреки цените, за да не губи мястото си на пазара и липсата на единомислие в ОПЕК.

Според анализа дори котировките да се покачат малко, за което има вероятност, Русия, Иран и Венецуела ще продават на цени, близки до себестойността заради остарелите технологии за добив. Поскъпването същевременно би осигурило допълнителни средства за усъвършенстване на технологиите за фракинг.

НАТО очаква "нови съюзи" на петролния фронт, например между Русия и Иран, доколкото тепърва Техеран ще излиза на пазара на черно злато след отпадането на ембаргото. Макар Москва да е заплашена от иранската конкуренция очаква се тя да се постарае Техеран да остане без пряк достъп до европейския пазар - стратегически за руснаците.

В доклада се прогнозира още, че руската страна ще се постарае иранските петролни продукти да се насочат по-скоро към Китай, тъй като самата Русия няма развита преносна инфраструктура в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 16
The Big One
преди 8 години
Мачкай Нато, мачкай где що има ***.Всъщност - ние мачкаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
ще ще те явно тва имат предвид, Иран ше си продава бензина на Индия за рупии билатерална търговия, по тоя начин нема вече да могат да печатат кат за световно и да си праат пушки, стига им толкоз и с това следва и разпада и на НАТО и на Империята .... :))Non-Dollar Trading: Emerging Economies Deal a Heavy Blow to Petrodollarhttp://sputniknews.com/business/20160204/1034241083/emerging-economies-petrodollar-trading.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 17
Бате Пешо
преди 8 години
Поредния пропаганден блъвоч написан в бъдеще никога не случващо се време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 17
Тава е
преди 8 години
Цялата статия доказва как НАТО се подготвя на всяка цена да обслужва финансовите интереси на САЩ. При това положение всичките им съюзници се крепят на продажни правителства, мачкащи народите си по всякакви зверски начини.Но има и други прогнози и сигурно картината ще се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 12
lyusien
преди 8 години
Има много прични за ниските цени на петрола но интересно защо анализаторите не отчитат един от най важните фактори - намаленото потребление във високо развитите технологично държави - С А Щ ЕВропа Япония Канада Австралия Южна Африка Техническия прогрес и новите технологии намалиха рязко потреблението на петрол в тези държави особенно в транспорта и енергетиката Те потребяват две трети от всичкия петрол и продължават да намаляват оптреблението Почти замениха автомобилния си парк с нови високоефективни автомобили масово внедряват В Е И та в енергетиката увеличават потреблението на природен газ ефективет транспорт дори въвеждане на системата " Работа от къщи на Фейсбоок И това ще продължи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 14
ing5rov
преди 8 години
"...и мощния възход на фракинга в САЩ, довел до намаление на американския внос ..."Това беше яко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още