IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва

Според редица анализатори обаче възстановяването ще бъде краткотрайно

09:51 | 04.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът продължава да поскъпва в четвъртък, подкрепен до известна степен от по-слабия долар в рамките на възстановяване, което обаче се очаква да бъде краткотрайно, пише MarketWatch.

На нюйоркската борса New York Mercantile Exchange фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка март се повишават с 1,8% до 32,50 долара за барел към 9:30 часа българско време, а тези върху европейския бенчмарк Брент с доставка април – с 1,68% до 35,23 долара за барел. 

До поскъпването на суровината се стигна заради спекулациите за евентуални съкращения в добива на ОПЕК. Петролните резерви в САЩ надвишиха 500 милиона барела за пръв път от 1930 г. насам, посочва WBPonline.

Въпреки че спекулациите за понижение с 5% на добива бяха отречени, пазарните участници запасиха бичите нагласи. Министърът на външните работи Сергей Лавров пък заяви, че Москва все още иска да се срещне с членките на картела и да разговарят за стабилизиране на цените.

Редица анализатори посочват обаче, че такава сделка е малко вероятна, тъй като най-малкото Иран няма да я подкрепи. Режимът в Техеран е все още в обтегнати отношения със Саудитска Арабия.

Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че през последната седмица на януари петролните резерви са се увеличили със 7,8 милиона барела, като общият обем достига 502,7 милиона барела. Анализаторите очакваха ръст от 3,74 милиона барела.

Още новини за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още