IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената се възползва от поевтиняването на петрола

Новата порция разпродажби на петрол доведе до ориентиране на инвеститорите към по-сигурни активи

10:32 | 03.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Американските фондови пазари записаха силни понижения вчера, в резултат на поевтиняването на петрола с около 5%. Загубите на енергийния и финансовия сектор бяха най-значими от 10-те подсектора на S&P 500. Индексът загуби 1.9% от стойността си, понижавайки се до 1 903.03 пункта. Сините чипове от своя страна записа спад от 1.8%, завършвайки сесията на ниво от 16 153.54 пункта. Негативното представяне се пренесе и в Азия, където японският Nikkei се свлече с 3.2%, заличавайки голяма част от печалбите, които реализира след решението на Японската централна банка да пристъпи към отрицателни лихвени нива. Позитивната корелация между фондовите пазари и цената на петрола отново напомни за себе си, като се задържа вече няколко месеца.

Новата порция разпродажби на петрол доведе до ориентиране на инвеститорите към по-сигурни активи, от което се възползваха американските дългови ценни книжа и японската йена. Доходността по щатските облигации намаля до най-ниската си стойност за последните 10-месеца, докато йената поскъпна до нивото при 119.41, вследствие на подновеното „гмуркане“ на „черното злато“ дълбоко на червена територия. Еврото също се възползва от несигурността и опасенията за застой на глобалната икономиката, поскъпвайки спрямо долара до 1.0939. Спадовете на доходността по щатските облигации, съмненията за стабилно и устойчиво представяне на американската икономика, както и неизвестността как Федералният резерв на САЩ (Фед) ще подходи по отношение на лихвените нива, оказват негативно влияение върху долара.

Спадът в цената на петрола успя да повлече със себе си канадския и австралийския долар. Стоковите валути поевтиняха спрямо долара, респективно до 1.4102 и 0.7002. Австралиецът се повлия и от факта, че централните банкери в страната оставиха лихвените нива непроменени, но не изключиха възможността за бъдещи стимули, което подкопа позициите на валутата. От друга страна, изненадващ спад на безработицата в Нова Зеландия доведе до ръст на новозеландския долар спрямо зелените пари до 0.6573. Положителното представяне на валутата бе подхранено и от очакванията, че няма да се стигне до понижение на лихвите през март, в резултат на силните основи на трудовия пазар.

Петролът записа нови загуби вследствие на завишените запаси в САЩ, които достигнаха 500.4 млн. барела за седмицата до 29 януари, според Американския петролен институт. Освен това, очакванията за ръст в износа на Иран през март, както и липсата на споразумение между ОПЕК и другите страни производителки, доведоха до спад в цената на Брента и WTI, респективно до 32.23 и 29.40 долара за барел. Производството на Русия за декември е стигнало най-високите си нива от 80-те години на миналия век, докато Иран се готви да изнася около 2.3 млн. барела дневно след средата на месец март. Днес в 17:30 часа българско време ще бъде обявено нивото на запасите в САЩ, като очакванията отново са за повишение, което от своя страна оказва натиск върху цената на суровината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още