IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола в плах опит да се повиши

Новината, че резервите на американски суров петрол са нараснали до над половин милион барела, се отразява негативно на пазара

10:10 | 03.02.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите на петрола се опитват в сряда да отбележат ръст в азиатската търговия, макар да се повлияни негативно от новините, че миналата седмица резервите с американски суров петрол са нараснали до над половин млрд. барела, а Иран планира да повиши износа си през март, съобщава Ройтерс.

Цената на петрола сорт Брент за контрактите за април се повиши с 0,12% до 32,84 долара за барел в 9:55 ч. българско време, след като по-рано се понижи с 1,52 долара за барел, или 4,4%.

Цената на американския суров петрол също се вдигна с 0,18% до 30,05 долара за барел, като миналата сесия отчете понижение от 1,74 долара, или 5,5%.

„Цените на петрола отново тръгнаха надолу. Те ще вървят на зигзаг известно време“, казва Тони Нунам, мениджър на петролния риск в Mitsubishi Corp в Токио.

Резервите от американски суров петрол са нараснали с 3,8 млн. барела до 500,4 млн. барела в седмицата до 29 януари, сочат данни на индустриалната група American Petroleum Institute от вторник.

Седмичните данни за резервите от Агенцията за енергийна информация на САЩ трябва да излязат в сряда.

„Ситуацията със световните резерви ще се влоши през второто тримесечие, тъй като достигнахме пиков темп на рафиниране в края на това тримесечие“, казва Нунан.

„Но това е толкова добре документирано, че се отразява и на цените. Наистина мисля, че сме близо до дъното и ще го стигнем това тримесечие“.

Нунан прогнозира, че Брентът ще се търгува в диапазона от 25-35 долара за барел през първото тримесечие преди бавно да започне да се възстановя през останалата част на годината.

Ребалансиране между търсенето и предлагането на петрол няма да има преди средата на 2017 г., заяви Morgan Stanley в свой коментар от сряда.

Предполагаемите резерви от суров петрол са на път да нараснат с 1,1 млн. барела на ден тази година спрямо ръст от 1,3 млн. барела на ден миналата година, се казва в коментара.

„Въпреки безбройните изявления за намаляване на капиталовите разходи, производството тепърва трябва да реагира, така че да ребалансира пазара“, казва Morgan Stanely.

Данните за производството от Канада, Бразилия и Русия отчитат ръст за миналата година, като руският добив през декември е ударил най-високи нива от 80-те години насам, се казва в коментара.

Междувременно Иран се стреми към износ на петрол от 2,3 млн. барела на ден за фискалната година, която започва на 21 март, заяви директорът на Националната иранска петролна компания във вторник.

Това е доста повече от очаквания износ за 1,44 млн. барела на ден от страна на Иран за февруари и 1,5 млн. барела на ден през февруари, сочат данни за предварителните графици за товарене на танкери.

Южна Корея, която е внесла 5,7 млн. тона суров петрол от Иран миналата година, разкри пакет от стимулиращи мерки в сряда.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Цената на петрола е нещото, което най-добре отразява състоянието на световната икономика. Това показва колко са измислени всички индекси, коефициенти и всякакви други неща, които би трябвало всъщност да вършат същата работа. Цената на петрола, обаче, е нещо толкова голямо, че даже и най-едрите риби сред спекулантите трудно успяват да му въздействат. Освен ако някой наистина не е решил да изкупи всичкия петрол в света и да стане абсолютен монополист. Такива опити са правени в миналото с други суровини. Например Солвей са се опитали да изкупят находищата на каменна сол в света. Не знам как е сега, но дълго време произвеждаха 75% от световното количество калцинирана сода. Но петролът все пак не е като каменната сол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Colossus
преди 8 години
''Фючърсите на петрола се опитват в сряда да отбележат ръст в азиатската търговия, макар да се повлияни негативно от новините, че миналата седмица резервите с американски суров петрол са нараснали до над половин милион барела, а Иран планира да повиши износа си през март, съобщава Ройтерс.''half-a-billion - не е половин милион!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още