IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на икономиката на Венецуела напуска поста си

Луис Салас си тръгва само пет седмици след като беше назначен

21:50 | 16.02.16 г.
<p>
	Луис Салас. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Луис Салас. Снимка: архив Ройтерс

Президентът на Венецуела Николас Мадуро смени ръководителя на своя икономически екип. Министърът на икономиката Луис Салас напуска поста само пет седмици след като беше назначен на него, пише Bloomberg.

Салас, който зае позицията на 6 януари тази година, се оттегля по семейни причини, обяви Мадуро пред държавната телевизия късно в понеделник. На поста ще седне Мигел Перес Абад, който беше министър на търговията.

Смяната се случва на фона на притесненията, че силно зависещата от петрола страна се насочва към дефолт, след като цените на петрола спаднаха до близо 12-годишно дъно. Същевременно анализаторите поставят под въпрос дали Мадуро разполага с политическия капитал, необходим за извършването на нужните реформи.

Перес Абад е бизнесмен, който преди това беше президент на Венецуелската бизнес камара Fedeindustria. Той поддържа тесни връзки с Еулогио Дел Пино, министър на петрола и президент на държавната петролна компания Petroleos de Venezuela.

"Луис Салас беше много радикален човек", коментира Асдрубал Оливерос, директор на базираната в Каракас консултантска фирма Ecoanalitica. "Той не беше в състояние да постигне дори минимални споразумения в икономическия кабинет". По думите на експерта въпросът е дали новият министър ще успее да вземе необходимите мерки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още