fallback

Г-20: Инвестициите в инфраструктура могат да подпомогнат глобалния растеж

Световните финансови лидери призoвават банките за развитие да отпуснат повече средства за инфраструктурни проекти

11:53 | 27.02.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Глобалните финансови лидери подчертаха призива си към банките за развитие, измежду които и Световната банка, да подпомогнат световния растеж, като развият допълнително кранчетата за инфраструктурни проекти, пише Bloomberg.

Многостранните банки за развитие трябва да представят конкретни планове до края на юли, пише в проект на становище за съботната среща на финансовите лидери от Г-20, която се провежда в Шанхай, Китай.

Финансовите министри и централните банкери от Г-20 посочват в проектостановището, видяно от Bloomberg, че ще работят в полза на инвестициите чрез фокусиране върху „инфраструктурата както по отношение на количеството, така и по отношение на качеството“.

Политиците търсят нови начини за стимулиране на растежа, след като печалбите започнаха да намаляват заради стимулите на централните банки и опозицията спрямо нови фискални стимули в някои страни.

От Световната банка коментират, че планират да координират намеренията си по-тясно с други мултинационални банки, измежду които Азиатската банка за развитие и водената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB). AIIB, основана от 57 държави с капитал от 100 млрд. долара, започна дейност през януари, като може да обяви първите инвестиционни проекти около юни.

„Има много неща, които мултинационалните инвестиционни банки могат да направят от страната на търсенето“, заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким. Банката се опитва да работи по-тясно с AIIB и другите банки, за да „увеличи инвестициите в инфраструктура в развиващите се държави“.

Ким каза, че базираният във Вашингтон трезор говори за това по какъв начин да се справим с назряващата бежанска криза, която се посочва в проект на становище на Г-20 като една от заплахите за растежа.

Световната банка и други банки за развитие ще направят „големи нови инвестиции в Близкия изток и Северна Африка, за да видим дали икономическото развитие може да има въздействие върху крехкостта, конфликта, бежанците и хуманитарните кризи там“.

Освен бежанската криза Г-20 добави и Brexit към списъка на тревогите си, посочва още Bloomberg. В списъка с потенциалните рискове на седма позиция е включен „шокът от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС“.

Главните икономически рискове включват нарастващото геополитическо напрежение, големият спад в цените на суровините и волатилността, посочва и Bloomberg TV Bulgaria.

Още за бежанската криза можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 06.09.22 г.
fallback