IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия очаква AIIB да одобри първите си заеми до шест месеца

В събота Китай официално стартира новата банка, която се смята за конкурент на водената от САЩ Световна банка

11:38 | 18.01.16 г. 1
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия очаква водената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB) да одобри първите си заеми в рамките на шест месеца, заяви заместник министър-председателят на страната Аркадий Дворкович в понеделник, цитиран от Ройтерс.

В събота Китай официално стартира новата банка, която се смята за конкурент на водената от САЩ Световна банка.

Русия, третият най-голям акционер в AIIB след Китай и Индия, иска новата банка да помогне за инфраструктурни проекти по т.нар. Арктически или Северен морски път, заяви заместник министър-председателят. Това могат да бъдат железопътни линии за превоз на товари до пристанища по морския маршрут.

„Надяваме се днес в управителния съвет да договорим политическите насоки“, заяви Дворкович по време на Азиатския финансов форум в Хонконг. „Надяваме се и, че първите заеми ще бъдат предоставени в рамките на шест месеца“.

Очаква се AIIB да предостави заеми за 10-15 млрд. долара годишно през първите пет или шест години.

Въпреки противопоставянето от страна на Вашингтон американски съюзници като Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Филипините и Южна Корея се съгласиха да се присъединят към банката като признание за нарастващото икономическо влияние на Китай.

Закъсалата за пари в брой Европа, която тъкмо излиза от кризата, разтърсила страните от еврозоната, се надява да играе важна роля в AIIB, заявиха европейски министри по време на Азиатския финансов форум.

Някои се надяват банката да може да облекчи текущите глобални геополитически напрежения, изграждайки икономически мост между различни региони в света.

“AIIB е някакъв вид мирна инициатива. Ако икономиките по Пътя на коприната са по-преплетени една с друга, ще имаме повече стабилност“, каза Пиер Граменя, министър на финансите на Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 8 години
"Закъсалата за пари в БРОЙ Европа, която ТЪКМО излиза от кризата, разтърсила страните от еврозоната, се надява да играе важна роля в AIIB, заявиха европейски министри по време на Азиатския финансов форум"НАДЕЖДИ ГОВЕЖДИ!КИТАЙЧУГИТЕ удавиха пазарите ви с евтина стока убивайки местното производство и свързаното с него КРЕДИТИРАНЕ!ОСНОВНИЯ АКЦИОНЕР В ТАЗИ БАНКА Е КИТАЙ БЕ!!ЖЪЛТАТА РАСА СПЕЧЕЛИ ИКОНОМИЧЕСКАТА ВОЙНА!!ВРЕМЕ Е САЩ И РУСИЯ ДА СИ ПОДАДАТ РЪЦЕ!АКО НЕ ГО НАПРАВЯТ ЩЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ТОВА КАК ЕДНА НЕПОЗНАТА ЗА НАС ЦИВИЛИЗАЦИЯ НИ АСИМИЛИРА КАТО ПИРАНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още