IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин официално стартира Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Новата международна банка за развитие ще се конкурира с водената от САЩ Световна банка

12:01 | 16.01.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин стартира нова международна банка за развитие като конкурент на водената от САЩ Световна банка на пищна церемония в събота, като част от опита на Пекин да промени неписаните правила на глобалните финансови фондове за развитие, съобщава Ройтерс.

Въпреки противопоставянето от страна на Вашингтон, американски съюзници като Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Филипините и Южна Корея се съгласиха да се присъединят към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB) като признание за нарастващото икономическо влияние на Китай.

„Финансовите нужди на Азия за основна инфраструктура е абсолютно огромна“, каза Си в свое изявление при стартирането, допълвайки, че банката има за цел да инвестира в проекти, които са „с високо качество и с ниски разходи“.

Очаква се AIIB да предоставя заеми между 10 и 15 млрд. долара годишно през първите пет или шест години и да стартира дейност през второто тримесечие на 2016 г.

Дори и при това положение обаче „за момента“ няма да бъдат обявени конкретни инфраструктурни проекти, заяви президентът на AIIB Дзин Лицин за Ройтерс по време на стартирането.

Финансовият министър на Люксембург Пиер Граменя каза, че основаването на AIIB е “още едно доказателство за ребалансирането на световната икономика“.

Успешно представяне на AIIB, разграничаваща от Световната банка и Международния валутен фонд, ще бъде дипломатически триумф за Китай. Страната се противопоставя на глобалния финансов ред, твърдейки, че той се доминира от САЩ и не представя адекватно развиващите се страни.

AIIB ще иска от проектите да бъдат юридически прозрачни и да защитават социални и екологични интереси, но няма да принуждава кредитополучателите да приемат типа практики на свободния пазар, облагодетелствани от МВФ, заявиха източници за Ройтерс през септември.

Като не настоява за прилагането на някои икономически политики на свободния пазар, препоръчвани от Световната банка, AIIB вероятно ще избегне критиките, които конкурентите ѝ получават за налагане на необосновани искания към кредитополучателите.

Това ще помогне на Пекин и да остави отпечатъка си върху банка, която според някои представители на правителството е толкова политически, колкото и икономически проект.

Китай първоначално предостави 29,78 млрд. долара от уставния капитал на AIIB, който възлиза на 100 млрд. долара. В събота обаче тя инвестира още 50 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
mistt
преди 8 години
Атанасио , пиле шарено , колко стана нефта?Казах ти да не се информираш само от зомби статии(и от БТВ и НОВА).А най-добре спри просто да спамиш!!!Когато няма какво да кажеш , не манипулирай и не дращи глупости!Като те гледам даже не ти плащат за това! Ходи да тролиш за Козяк поне пари да изкарваш !Тук е икономически сериозен сайт , не сме длъжни да ни товариш с толко спам !Кой е Иван Ангелов, проф. д.ик.н.?Дето си го постнал???Ако си ограничен и не може да разбереш НЕОЛИБЕРАЛНАТА , ЗОМБИРАЩА, МАНИПУЛАТИВНА , ПОДВЕЖДАЩА ЛИТЕРАТУРА , ПРОСТО ПОГЛЕДНИ КОЙ Е . Съветник на няколко правителства и мотор на плана РАН ЪТ!!!Аре сега смей се и коментирай.(не отричам че професора е добър икономист и статиите са му отлични (само с 3 % недомлъвки и манипулация -и такива като Атанасио никога не могат да видят това))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 8 години
тогава защо повечето нови бизнеси започват от САЩ ? иначе да ти кажа и на втори поглед като се замислиш самолетоносаа си е сериозна работа и баш стратегическия му смисъл е много голям .... ама ти сигурно си некой генерал.Благодарение на тях САЩ са единствената суперсила в света в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Абе, на пръв поглед така изглежда. Ама като се замислиш самолетоносача е украшение с много скъпа поддръжка без особен военно стратегически смисъл. А и правенето на бизнес с помощта на самолетоносачи постоянно те изкушава да ограбиш някого вместо да правиш нормален бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
Vladi666
преди 8 години
Ако китайскиа народ фане по една пръчка ще видиш какво ще остане от американските ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Много закъсняха защото Св.банка и МВФ се самозабравиха с протекционизма и стопиращите квоти на САЩ ''Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20%.... В началните етапи на своето развитие всяка страна се нуждае от протекция на прохождащата си икономика, докато стъпи солидно на крака. Примерите по света са милиони и датират от векове назад. В своя труд през 2002 г.Ha-Joon Chang доказа за пореден път една общо известна истина, че всички сегашни богати страни са използвали икономическия протекционизъм в масови мащаби на ранните етапи на индустриалното си развитие.А след оформянето на диктата на Вашингтонския консенсус НЕ СЕ РАЗРЕШАВА НА НАС ДА ГО ПРАВИМ - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 13
mvr0306
преди 8 години
Докато САЩ имат 12 самолетоносача с обучен екипаж а Китай - само един стар съветски с екипаж неучаствал никога в бойни действия ще е така: Китай няма да смеят да се дървят на САЩ отстранявайки $ от делата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 13
mvr0306
преди 8 години
И в каква валута ще оперира новата банка? Май пак в доларчета....Все още голямата пръчка е в ръцете на САЩ, така че даже и Китай няма да посмее да не работи в $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
Браво, ей така се забиват пирони! Нали конкуренцията била най-голямото благо на капитала? Азия играе по всички правила на играта. А новата руска рейтингова агенция ще има честта да прави достоверни и обективни анализи! Истински празник за нашата планета, която не е частна собственост на ония през океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Банката е добра възможност да се оспори световното господство на СБ и МВФ. За целта обаче фокусът не трябва да пада само върху Азия. ЦИЕ също може да претендира за финансира от тази институция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Въпреки противопоставянето от страна на Вашингтон..." Що бе господа ?!Ми никак не е демократично ! Наближава времето когато ще усетите дървото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още