IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще участва в общото увеличение на капитала на Световната банка

Записването и плащането на новите акции ще се осъществи през 2016 г., като необходимите за целта средства са предвидени в бюджета

15:15 | 24.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
България ще участва в общото увеличение на капитала на Световната банка

Министерският съвет одобри участието на България в общото увеличение на капитала на Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) – една от петте институции, попадащи в Групата на Световната банка, съобщават от пресслужбата на правителството.

Решението на МС трябва да мине през Народното събрание, което трябва да даде съгласие България да участва в общото увеличение на капитала на банката. След това министърът на финансите Владислав Горанов ще трябва да подпише документ за записване на акциите.

Към настоящия момент дяловото участие на България в МБВР се състои от 5 215 акции на стойност около 629,11 млн. долара, представляващи 0,33% от общия капитал на институцията.

С решение на Управителния съвет на МБВР от 2011 г. е извършено общо увеличение на капитала на международната финансова институция, като на страната ни е дадено право да запише допълнителни 1 393 акции на стойност около 168,04 млн. долара, като на внасяне подлежи общо 6% от стойността на записаните акции.

Записването и плащането ще се осъществят през 2016 г, като необходимите за целта средства са предвидени в държавния бюджет за тази година.

МБВР, в която членуват 188 държави, е основната организация от Групата на Световната банка, в която България членува от 1990 г. и с която си сътрудничи активно както по линия на ползвано финансиране, така и по линия на предоставяни аналитични и консултантски услуги.

Записването на акциите представлява изпълнение на задължения, свързани с участието на страната като акционер в МБВР, поради факта, че увеличението обхваща всички членуващи в нея държави. Предвид характера на институцията, записването на акциите представлява и принос на страната към международното сътрудничество за развитие, като плащането на акциите се отчита като официална помощ за развитие, посочват от правителствената пресслужба.

Създадената през 1945 г. МБВР е една от петте институции, които обхваща Групата на Световната банка. Останалите са Международната финансова корпорация (МФК), създадена през 1956 г., Международната асоциация за развитие, създадена през 1960 г., Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите (АМГИ), създадена през 1988 г. и Международният център за уреждане на инвестиционни спорове (МЦУИС), създаден през 1966 г.

Към МБВР България се присъединява със записан дялов капитал в размер на 521,5 млн. долара, представляващи около 0,3% от общо записания капитал.

Основен орган на управление на МБВР е Съветът на гуверньорите, в който България се представлява от министъра на финансите. Алтернативен гуверньор пък е подуправителят на Българската народна банка, ръководещ управление „Банково“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още