IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на България ще се забави до 2,2%, твърди Световната банка

Институцията прогнозира леко ускоряване на растежа на световната икономика в оповестен днес доклад

20:04 | 06.01.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Растежът на българската икономика тази година ще се забави до 2,2% спрямо очакван растеж от 2,9% за миналата година. Това се посочва в оповестения днес доклад на институцията за световните икономически перспективи, цитиран от БТА.

Българското правителство е заложило растеж на икономиката от 2,1 на сто през 2016 г.

 

Световната банка прогнозира леко ускоряване на растежа на световната икономика, но предупреждава, че слабото възстановяване на развиващите се пазари ще се отрази значително върху световния растеж.

Слабият растеж на големите страни с нововъзникващи пазарни икономики ще натежи на световния растеж през 2016 година, но икономическата активност ще се ускори леко до 2,9% тази година спрямо 2,4% миналата година, като развитите икономики набират скорост, се уточнява в прессъобщението, публикувано на сайта на банката.

Институцията отбелязва, че световният икономически растеж е бил по-слаб от очакваното през 2015 г., когато поевтиняването на суровините, намаляването на обемите на търговия и капиталови потоци, както и периодите на нестабилност на финансовите пазари подкопаха икономическата активност.

По-силният растеж в бъдеще ще зависи от по-високите темпове на растеж в страните с високи равнища на доходи, стабилизирането на цените на суровините и постепенния преход на Китай към модел на растеж, основаващ се в по-голяма степен на потреблението и услугите, допълва Световната банка. Тя прогнозира общо икономиките на страните с високи доходи да отчетат растеж от 2,1% тази година спрямо 1,6% миналата година.

Институцията очаква леко ускоряване на растежа на икономиката в еврозоната до 1,7% тази година спрямо 1,5% миналата година.

Според оценките на Световната банка икономическият растеж на развиващите се страни ще достигне 4,8% тази година, което е по-малко от предишните очаквания, но е повече от следкризисния темп на растеж, който бе 4,3% през 2015 г.

Растежът на Китай ще се забави до 6,7% тази година спрямо 6,9% миналата година.

Русия ще остане в рецесия, като икономиката й ще се свие с 0,7% тази година спрямо спад от 3,8% през 2015 г., прогнозира Световната банка. Ниските цени на петрола и международните санкции ще бъдат спънка за икономическата активност на страната, допълва банката.

Спадът на икономиката на Бразилия ще намали темпа от 3,7% миналата година до 2,5% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 8 години
Честно казано, ако се задържи нисък петрола, металите и другите суровини, ако се върнат руските туристи, като прибавим и слабото евро, едни 4% ще излязат без проблем, дори и 4.5% (които засега изглеждат малко смели).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
Скоро Боко ще натрие носа на Световната банка. Само стойте и гледайте. Нали си имаме НСИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Ivan.r
преди 8 години
и рече бог 4.5 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
Blackhat
преди 8 години
Спокойно... Боко е измислил как да ускори ръста до 5 %Ще се продават повече лото билетчета в Лавките ,и ръстъ шъ се ускори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
Иван Митев
преди 8 години
Световната банка е с реално мълчаливо съгласие за наличие на сгрешена парична система в България, която подсигурява развитие на катастрофални стопански кризи.Важно е, Световната банка носи ли отговорност за това свое поведение, което реално подсигурява стопански злини на българската икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още