IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка ще консултира България и за ВиК сектора

Финансовата институция ще помогне за изработването на стратегия за финансиране на отрасъла в средносрочен и дългосрочен план

18:05 | 23.02.16 г. 4
<p>
	Лиляна Павлова и Тони Томпсън подписаха споразумение за сътрудничество. Снимка: <em>Министерски съвет</em></p>

Лиляна Павлова и Тони Томпсън подписаха споразумение за сътрудничество. Снимка: Министерски съвет

Световната банка ще консултира България за повишаване на ефективността във ВиК сектора и за смекчаване на влиянието на цените върху клиентите. Това ще стане възможно след подписване на споразумение за разработване на стратегия за финансиране и повишаване на ефективността на предоставяните услуги във ВиК отрасъла, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

През миналата година Световната банка и БЕХ подписаха договор за сътрудничество в енергийната сфера. Той предвижда финансовата институция да помогне за пълната либерализация на енергийния пазар у нас.

По силата на новото споразумение ще бъде изработена стратегия за финансиране на отрасъла в средносрочен и дългосрочен план, както и механизъм за реинвестиране на част от приходите от ВиК услуги, което е сред предварителните условия за управлението на европейските средства в новия програмен период.

По проекта се предвижда да бъде изготвен и сравнителен анализ на операторите за подобряване на качеството на услугите, които предлагат. Ще бъдат разработени и указания за прегледа на бизнес плановете на ВиК дружествата за периода 2017 – 2021 година.

Споразумението, което беше подписано на официална церемония в Министерския съвет от регионалния министър Лиляна Павлова и постоянния представител на Световната банка за България Тони Томпсън, е на стойност 3 млн. лева. Срокът за изпълнението му е 28 месеца.

Споразумението е финансирано по проект на ОП „Околна среда“ за новия програмен период. То беше постигнато след среща между представители на правителството и Световната банка, на която беше обсъдена новата рамка за партньорство до края на програмния период 2014-2020 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis21
преди 8 години
Софийска вода АД е създадена като съвместна компания от британската компания International Water, която получава 25-годишна концесия за експлоатацията и поддръжката на ВиК системата в София през ноември 1999 година. Софийска вода, където International Water и United Utilities, Великобритания притежават поТи май нямаш 30-тина години или си зле със общата култура ? Кво ми цитираш сегашното състояние, французите и те 2лв на кубик ще направят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 8 години
Акционерният ни капитал е разпределен между Столична община (22.9%) и френската компания Веолия водаС.А.(общо 77.1% от акциите). http://***.sofiyskavoda.bg/about/default.aspxтоест ти си типичен глyпак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Ей тъз световна банка и ВиК експерти има :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis21
преди 8 години
Софийска Вода ООД е Американска, водата е стратегическа суровина, ето я и Световната Банка да ни "консултира".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още