IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела удължи „извънредното икономическо положение" с два месеца

Властите се опасяват от "национален и международен икономически и финансов бойкот"

11:26 | 15.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Венецуелският президент Николас Мадуро по време на отбелязването на Празника на рибаря в понеделник, 14 март. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Венецуелският президент Николас Мадуро по време на отбелязването на Празника на рибаря в понеделник, 14 март. Снимка: Ройтерс

Венецуелският президент Николас Мадуро продължи с още 60 дни „извънредното икономическо положение", което беше въведено в средата на януари в страната, преживяваща икономическа и политическа криза, предава AFP, позовавайки се на публикация в Държавен вестник.

Указът, с който се дават разширени правомощия на президента и изпълнителната власт, цели да „защити венецуелците от икономическата война". Според текста, подписан от Мадуро, има „структурна криза от рентиерски модел в резултат на резкия спад на цените на петрола", в съчетание с предполагаем „национален и международен икономически и финансов бойкот", насочен срещу Венецуела. 



„В момента полагаме усилия за преодоляване (на тази ситуация - бел. р.), но 60 дни не са достатъчни", заяви венецуелският вицепрезидент Аристобуло Истурис, обяснявайки продължаването на извънредното положение. Продължението подлежи на одобрение от парламента, в който след парламентарните избори през декември мнозинство има опозицията. Това поражда непрекъснато повтарящи се институционни кризи.

През януари Националното събрание отхвърли първоначално въведеното "извънредно икономическо положение" - първото силово действие на опозицията - след което то бе утвърдено от Върховния съд, най-висшата инстанция в страната, смятан за поддръжник на Мадуро.

В събота в края на демонстрацията, организирана от опозицията в опит да бъде свален Николас Мадуро, председателят на парламента Хенри Рамос Аюп обяви, че от неделя започва „постоянен дебат" в парламента за обсъждане на продължаването на извънредното икономическо положение.

Латиноамериканската страна, притежаваща най-големите петролни залежи в света, на времето беше богат производител на петрол. Сега обаче тя е изпаднала в дълбока криза в резултат на спада на котировките на черното злато, което осигурява 96% от валутните ѝ постъпления.

През 2015 година инфлацията във Венецуела достигна 180,9 процента - едно от най-високите равнища в света, а брутният вътрешен продукт се сви с 5,7 на сто - втора поредна година икономически спад.

/БТА/
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
кво бре танасе пак се възмущаваш, нали точно това искаш ресурсно базирана икономика ... ето тия имат един ресурс и на него е базирана цялата им икономика :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
96% от валутните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Комунизма е по-силен от петрола - ето как най-богатата на петрол страна става и най-бедната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още