IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panama Papers, които доказаха, че универсалният базов доход е възможен

Според експерт скандалът излага на показ лъжата в политиката на строги икономии, използвана като аргумент от противниците на базовия доход

13:30 | 08.04.16 г. 32
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Всички би трябвало да сме съгласни: никой не трябва да бъде беден в страна, толкова богата, колкото САЩ. И все пак почти 15% от американците живеят под линията на бедността. Може би едно от най-добрите решения е и една от най-старите и прости идеи: на всеки трябва да се гарантира малък доход, който да не зависи от някакви условия, коментира Колин Холц, директор на Universal Income Project към Института Рузвелт, за The Guardian.

Наричана универсален базов доход от поддръжниците, идеята привлича подкрепа в цялата американска история – от Томас Пейн до Мартин Лутър Кинг. Тя обаче е изправена и пред безкрайни критики по една основна причина: защитниците на строгите икономии казват, че не можем да си позволим нито нея, нито каквито и да е други драматични разходи за социално осигуряване.

Този аргумент отпадна тази седмица с представянето на Панамските документи (Panama Papers), които разкриха методите, използвани от богатите, за да избегнат връщането на средства обратно в обществата, които реално са им помогнали да натрупат богатствата си на първо място.

Пътища и транспортна инфраструктура. Образована работна ръка. Съдилища и правни системи. Иновации, подкрепени от държавно финансиране, например интернет. Никой – без значение колко е умен или трудолюбив, не се присъединява към американския или глобалния елит, без да използва някои от тези споделени ресурси.

Но макар че работещите семейства от средната класа или си плащат данъците, или се изправят пред съответните последствия, Панамските документи ни напомниха, че години наред най-лошата част от онзи 1% по същество отнема достъпа до общото право по рождение на американците и до предимствата от споделените усилия.

По-лошото е, че голяма част от същия този глобален елит твърди, че не можем да си позволим да осигурим образователен, здравен или минимален стандарт на живот като цяло, а още по-малко да изкореним бедността или драматично да засилим мрежата за социална сигурност, като гарантираме на всеки американец доходи на екзистенциалния минимум.

Според коалицията за изследване на вредните влияния на укриването на данъци Tax Justice Network световният елит има необложени активи на стойност между 21 и 32 трлн. долара. Ясно е, че само една част от тях се дължи на САЩ или друга страна под формата на данъци – най-високата данъчна ставка в САЩ е 39,6% от доходите. Но предоставянето на малък универсален доход от 2000 долара на година на всеки пълнолетен в САЩ – достатъчно, за да не позволи на някои хора да изпуснат вноската си за ипотека или да се лишат от храна и лекарства, ще струва само около 563 млрд. годишно.

По-висок доход, който да гарантира, че никой американец няма да изпадне в абсолютна крайна бедност – да кажем 12 хил. долара на година, ще струва около 3,6 трлн. долара. Това е огромна цифра, но тя отново изглежда много по-разумна, когато се погледне през призмата на Панамските документи и скандала с глобалното укриване на данъци.

Истината е, че всички ние сме били системно ограбвани от най-богатите хора в света, и то в продължение на десетилетия, пише Холц. Те са използвали тези откраднати долари, за да натрупат още по-голямо богатство за себе си, а междувременно ние спорим помежду си какво да направим с останалите стотинки.

Стига толкова. Имаме парите да решим проблемите. Първата стъпка е да спрем глобалния елит да се презапасява и крие тези пари. Разбиването на укриването на данъци само по себе си няма да финансира всички наши приоритети, но Панамските документи наистина излагат на показ лъжата в политика на строгите икономии.

Ще е нужно време, за да може универсалният базов доход да гарантира на всички американци живота, свободата и търсенето на щастие, обещани им още през 1776 г. Някои може да не са съгласят с идеята за безусловен паричен доход или да протестират срещу предоставянето му на всички. Но не могат да кажат, че не можем да си го позволим.

Още за Панамските документи можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 9 rate down comment 4
melon
преди 8 години
А на бас, че радетелите за базов доход не са изработили нищо съществено през живота си! Дори и да работят нещо, то то е търтейско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
vstoykov
преди 8 години
Идеята, че просто ще се вземат парите от богатите (кой ще ги вземе и как?) и ще се дадат на бедните и нуждаещите се (кой ще определя кой е беден и нуждаещ се и по какви критерии?) е изключително наивна.Два прости метода за легално намаляване на данъците: http://tinyurl.com/ocm7ar3Докато отказът от извършване на показно потребление е легален - възползвайте се. Така ще плащате и по-малко данъци към държавата (освен данък "глупост").
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
Дай да пратим пенсионерите в Куба, така ще живеят по добре със средна пенсия 150 долара месечно. Ще загубим няколко милиарда потребление на нашият пазар, но смятате, че това няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
Godo
преди 8 години
2 милиона са работещите не пенсионери, и 1 милион са работещи пенсионери - взимащи пенсия 200-400 лева и заплата 400-800 лева заплата. Остават 700 000 деца. И 1 милион стари пенсионери. И 2,2 милиона безработни. Ако мързеливите и наркоманите са 200 000, и не биха работили, а това е 3% от населението, значи работниците ще са ощетени само с 3% полагане на повече труд. В САЩ и Великобритания това са депресирани ветерани от войните. И сега тези пари се дават. Но ако имат такъв доход, атмосферата на обществото ще е друга, и те ще сеят нещо, ще пасат нещо, ще произвеждат нещо, ще редят плочки и бъркат цимент, без да се страхуват от изпадане в глад и студ - при такъв доход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 7
Godo
преди 8 години
Който и да било, харчи за стоки и услуги - които пари отиват в джобът на работодателите инвеститорите и работниците им. Като не разбирате такива елементарни неща, какво правите тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 8
Godo
преди 8 години
Може да ги вземем като заем, може да ги напечатим. Да ги напечатим, срещу стоково покритие, което държавата ще връща срещу левове над 5 милиона, със закъснение от 1-10 години. НО ТОВА СА ПОДРОБНОСТИ! Както доказах, 36,4 милиарда ще вкарат 40 милиарда в бюджетът. МИСЛЕТЕ, СМЯТАЙТЕ АКО МОЖЕТЕ? Не ме карайте да мисля и да казвам - че давам на прасета бисери... .. Може да се дават на всеки роден в тази държава 100 лева седмично, а на този научил 100 нови думи, през следващият месец да му дават 150 лева седмично - за месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
Sogartar
преди 8 години
Тази статия лъха, пардон, вони на социалистическа реторика. Тълкуването на американската декларация за независимост накрая също е смайващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
panther
преди 8 години
Франция има 35 часова работна седмица от 2000, как така още се държи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 2
senzor
преди 8 години
Първо последствие от УБД е че ще намалее значително стимулът за образование в бедните слоеве, той и сега не е висок.На второ място ще намалее стимулът за започване на работа и особено тежка и непривлекателна, която в момент е нископлатена.Заетостта в този сектор се крепи на безизходицата на хората, която ще отпадне при наличие на УБД. Ще се наложи заплатите на голяма част от работниците да се увеличат значително или да се прекрати голяма част от тежкото производство.На трето място възможността за съществуване без полагане на труд ще доведе до създаване на голяма маса здрави хора с много свободно време тоест безделници. Знаем какви са последствията от това - алкохолизъм, наркомания, противообществени прояви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 8
Godo
преди 8 години
Да това е фантазия, ако фирмите са все едри, и парите им не отиват за консумация, и заплати. Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. СМЕШНО! е! - Но тези пари на капиталистите се изливат отново и отново в басейнът,за да може капиталът да печели. но ДЪЛГЪТ-световен е РАВЕН НА ПЕЧАЛБАТА. Световният дълг е равен на печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още