IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералната печатница в Берлин също е използвала офшорна фирма

Вътрешен човек е подал сигнал до правителството още преди години, но данните са били пренебрегнати

18:02 | 09.04.16 г. 4
Федералната печатница в Берлин също е използвала офшорна фирма

Федералната печатница в Берлин, която произвежда банкноти и лични карти, е използвала фиктивна компания в Панама, за да прави бизнес с клиенти във Венецуела, съобщава седмичникът "Шпигел", цитиран от ДПА.

Според изданието вътрешен човек от компанията, който подозирал, че се води двойно счетоводство, писал до Шойбле и до един от членовете на надзорния й съвет - Вернер Гатцер, с искане да бъде хвърлена светлина върху офшорните й сметки. В продължение на няколко години обаче сигналът му бил пренебрегтаг, съобщава БТА.

Сега името на компанията се появява в т. нар. Панамски документи и германското правителство е под натиск да даде обяснение. Въпреки това, финансовото министерство отказа и днес коментар за изнесеното от "Шпигел", посочва ДПА.

Изданието пише, че вътрешният човек се е свързал с надзорния съвет през 2012 г. и 2013 г., за да сигнализира за случаи на фалшиви трансакции и данъчни измами. Сигналът му бил пренебрегнат и адвокат на компанията го предупредил да не търси повече контакти със съвета. След това няколко разследвания - както вътрешни, така и външни, не открили доказателства за незаконна дейност.

Според "Шпигел" обаче след разкритията в Панамските документи е започнало ново разследване на бизнес връзките на компанията с Венецуела.

Същевременно днес пред резиденцията на премиера на Великобритания на "Даунинг стрийт" в Лондон се състоя протест заради неговата връзка с офшорния бизнес. Участниците в демонстрацията на стояха той да подаде оставка. Заради протеста движението в част от центъра на Лондон беше блокирано.

Камерън коментира, че е трябвало да следи по-внимателно как семейството му урежда плащането на данъците си и обеща да си вземе поука. Той достигна най-ниското си равнище на популярност от три години насам след разкритията за управлявания от баща му офшорен фонд на Бахамските острови.

Темата за Досиетата Панама можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
doc
преди 8 години
eto edin tipichen primer za kvo se polzavt osff-shorkitehttps://bivol.bg/banev-40-millions-offshore.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
хамстер
преди 8 години
така е, само саш не ползват офшорки, никой от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
хамстер
преди 8 години
така е, само саш не ползват офшорки, никой от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Когато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета.Според доклад на ООН всяка 6-та секунда в света предимно деца умират от болести на глада и мръсната вода ..... - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още