IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с милиарден жп проект в Кения

Гигантски линии ще променят източната част на африканския континент благодарение на инвестиция за над 13 млрд. долара

09:31 | 18.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	ЖП транспортът в Кения ще бъде модернизиран. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

ЖП транспортът в Кения ще бъде модернизиран. Снимка: Архив Ройтерс

Китайски концерни участват в най-големият инфраструктурен проект в Кения от обявяването на независимостта на страната през 1963 г. Жп линия трябва да свърже влакове от пристанищния град Момбаса през столицата Найроби, през Уганда и Руанда до Бурунди. Втора отсечка ще свързва Кения с Южен Судан.

Първата част от отсечката между Момбаса и Найроби е почти готова, предава CNN.

За африканката страна жп отсечката представлява огромна инвестиция. Китайски предприятия, които и в миналото участваха в редица големи проекти на континента, сега си осигуриха по-големия дял от новите проекти. Държавната China Road and Bridge Corporation (CRBC) ще строи трасето, а мегапроектът се финансира от китайската Експортно-импортна банка. Около 90 на сто от общо 13,8 млрд. долара за строителството според CNN са осигурени от Китай, а Кения ще участва с останалите 10 на сто. 

По почти готовата отсечка между Момбаса и Найроби влаковете ще се движат със скорост до 120 километра в час, пише International Railway Journal. Така времето за пътуване ще се съкрати от 12 на 4 часа. Очаква се това да доведе до облекчаване на хронично пренатоварените улици и да насърчи туризма.

Влаковете ще могат да транспортират до 25 млн. тона товар между градовете.

Отсечката е първата от този вид в целия регион. Инвеститорите обещават свързването на градовете да доведе до огромни икономически последици за страната, а чрез удължаването в съседните страни – и за целия регион.

Президентът на Кения Ухуру Кенята обяви по време на първата копка през 2013 г., че отсечката ще промени „не само Кения, но и целия регион“.

В момента в цяла Африка има гигантска строителна площадка. Консултантската компания Deloitte смята, че през 2015 г. в транспортни проекти са били вложени повече от 130 млрд. долара. До 2025 г. нови 200 млрд. долара ще бъдат вложени в пътната мрежа на континента, а още 7 млрд. долара - в летищата.

Китай вече си обезпечи няколко големи проекта от тези.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Верно е това, ама Чичо ти Сам предпочете да се бори с тероризма, като за целта похарчи едно 3 трлн. Резултатите са видими, особено на фона на китайския подход към проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 8 години
В момента в цяла Африка има гигантска строителна площадка......-----ей така се спират бежанци, а не с огради и популизъм от псевдо патриоти. нека направим от маймуните хора и няма да имаме проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още