IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панама ще участва в автоматичния обмен на финансови информации

Обменът на информация ще е в съответствие със стандарт, одобрен през 2014 г. от Форума на ОИСР

09:35 | 18.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Панама, която е в центъра на скандала Panama Papers от няколко седмици, официално пое ангажимента пред Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да участва в автоматичния обмен на финансови информации с другите страни, които са поели този ангажимент, предаде AFP, цитирана от БТА.

По време на визита в седалището на ОИСР в Париж панамският заместник-министър на външните работи Луис Мигел Инкапие е предал писмо, с което Панама официализира присъединяването си към Механизма за автоматичен информационен обмен. Това ще стане обаче от 2018 г., защото страната все още трябва да внесе промени в законите си, за да се приведе в съответствие с изискванията на международната организация. 



Обменът на информация ще е в съответствие със стандарт, одобрен през 2014 г. от Форума на ОИСР за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели. Този стандарт са ратифицирали вече 100 страни.

Финансовата система на Панама беше остро разкритикувана след скандала Panama Papers. След разкритията, изтекли от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca за офшорни компании, в които бяха замесени високопоставени политици, спортисти и милиардери, Панама беше осъдена заради законодателството ѝ, което дава възможност за установяването на подобни офшорни схеми и заради това, че върви срещу световната тенденция за фискална прозрачност.

В началото на май президентът на Панама Хуан Карлос Варела демонстрира готовността си за промяна и пое ангажимента да реформира панамската финансова система и да участва в автоматичния обмен на данъчни информации, но на двустранен, а не на многостранен принцип, като го изискваше ОИСР.

Още по темата за досиетата от Панама можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още