IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът одобри провеждането на дело по импийчмънт на Дилма Русеф

Очаква се финалният вот да се случи в края на август или началото на септември

10:39 | 10.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бразилският Сенат гласува в сряда в подкрепа на делото за импийчмънт срещу отстранения президент Дилма Русеф, което може да потвърди отнемането на поста ѝ за постоянно и да одобри управлението на наследника ѝ още този месец, съобщава Bloomberg.

Сенаторите гласуваха с 59 на 21 гласа за отварянето на последната фаза от процеса по импийчмънт, който започна миналия декември по обвинения, че Русеф е финансирала незаконно държавниа бюджет.

Резултатите надминават мнозинството от две трети – т.е. 54 гласа, нужно, за да бъде перманентно премахната от поста, а изпълняващият длъжността президент Мишел Темер да стане действащ. Очаква се финалният вот да се проведе в края на август или началото на септември.

Русеф бе временно отстранена през май, когато Сенатът реши да предаде процеса по импийчмънт на специална комисия. Вотът от сряда приема препоръката на комисията да бъде проведено дело срещу нея пред Сената.

Пазарите отчитат ръст откакто Темер пое поста през май заради обещанията да се овладее почти рекордния дефицит и да се приемат по-пазарно ориентирани политики. Очакванията, че Темер ще постигне сериозна победа в Сената тази седмица, допълнително засилиха настроенията на инвеститорите. Реалът затвори на над едногодишен връх във вторник.

Маржът при гласуването в сряда „отразява нарастващото доверие, което всички бразилци имат в новото правителство, което ще премине от временно в постоянно“, каза началник-кабинетът на Темер Елисеу Падиля.

Поддръжниците на Темер казват, че постоянното отстраняване на Русеф ще му даде повече свобода да наложи натиск за приемането на по-противоречиви мерки, които включват определянето на минимална възраст за пенсиониране и облекчаване на регулациите на пазара на труда. 75-годишният адвокат в Конституционния съд заяви, че може да пропусне срещата на лидерите на Г20 в Китай на 4-5 септември, ако процесът по импийчмънт не приключи дотогава.

Русеф сравнява усилията за премахването ѝ с модерен опит за преврат и често посочва, че не е обвинена в подкупи за разлика от много от обвинителите ѝ. Десетки депутати и в двете камари на Конгреса са обект на разследване в корупция.

Малко по-рано през деня долната камара на Конгреса гласува в подкрепа на законодателство, което ограничава ръста на разходите на отделните щати.

Макар че резултатът подкрепя усилията на Темер да подсили публичните финанси, администрацията му бе принудена да отстъпи пред законодателите, за да бъде приет законопроекта, което пък означава, че това ще ограничи влиянието му върху разходите.

Законът е резултат от преговори между федералните власти и губернаторите, които поискаха правителството да улесни плащането им на 427 млрд. реи (136 млрд. долара), които дължат на финансовото министерство. Министърът на финансите Енрике Мейрелес през юни се съгласи да осигури облекчаване на дълга за 50 млрд. реи през следващите три години в замяна на по-стриктни правила, които ограничават ръста на разходите на отделните щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още