IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OOН ще проверява твърденията за газова атака в Алепо

Според активисти войските на режима на Асад са обгазили града с хлор

13:34 | 12.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Цивилни получават лекарска помощ в болницата al-Quds в Апело. <em>Снимка:Ройтерс</em></p>

Цивилни получават лекарска помощ в болницата al-Quds в Апело. Снимка:Ройтерс

Изпадналият в тежка хуманитарна криза сирийски град Алепо е бил обгазен с хлор от войските на режима на президента на страната Башар Хафез ал-Асад. Според обвиненията на активисти хеликоптери са изхвърлили в атмосферата корозивния и потенциално фатален за здравето газ от контейнери. Най-малко трима души са починали от отравяне.

Ако тези обвинения се потвърдят, това би представлявало „военно престъпление", заяви специалният пратеник на ООН за Сирия, Стафан де Мистура, в Женева. Организацията на обединените нации ще направи преглед на място, предава Ройтерс. 

По-рано в четвъртък активисти разпространиха в интернет снимки и видео клипове, за които се твърди, че показват лечението на жертви с дихателни проблеми. Френският външен министър Жан-Марк Еро изрази загрижеността си: „Аз осъждам всички нападения срещу цивилни граждани, особено ако се използват химически оръжия".

Сирийското правителство бе обвинявано и по-рано многократно в използването на забранени химически оръжия срещу бунтовниците.

Федералният министър на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер поднови искането си за хуманитарен достъп до страдащите цивилни в Алепо под егидата на ООН. „Хуманитарният достъп не може да бъде рискуван за сметка на интересите на едната страна в конфликта," каза той пред FAZ. В четвъртък отново се стигна до боеве в града, независимо от обявеното от Русия тричасово прекратяване на огъня.

„Едно едностранно провъзгласено тричасово прекратяване на огъня на ден не е достатъчно, за да се избегне хуманитарната катастрофа", казва Щайнмайер. На хората в Алепо може да им се предостави бързо помощ само ако „оръжията мълчат, а помощниците получат достъп без опасност за живота им“.

Руските военни, които се бият на страната на сирийските правителствени сили в гражданската война, обещаха ежедневно тричасово прекратяване на огъня в Алепо, за да допуснат хуманитарна помощ в обсадените райони. Висш служител на ООН по хуманитарните въпроси вече заяви, че е необходима 48-часова пауза всяка седмица, за да могат да бъдат доставени помощите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
За Саддам даже и доказателства не представиха.ИДИЛ губи територии и сега почват с лъжите пак.Алепо нали беше станал от седмица територия на Асад, защо му е да пуска зарин, знаейки че е наблюдаван от целия свят ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още