IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Търсенето на петрол ще продължава да се увеличава до 2040 г.

Според агенцията сегашните усилия в борба с климатичните промени не са достатъчно мощни

11:15 | 16.11.16 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Световната зависимост от изкопаеми горива далеч не е приключила въпреки инвестициите във възобновяеми източници и международните сделки за борба с климатичните промени, твърди Международната агенция по енергетика (МАЕ) в публикувания в сряда нов доклад, цитиран от CNBC.

Макар че се очаква международните споразумения да намалят свързаните с енергията въглеродни емисии от средно 650 млн. тона годишно от 2000 г. насам до около 150 млн. тона годишно през 2040 г., според МАЕ сегашните усилия не са достатъчно мощни.

„Макар че това намаляване е значително постижение, то никак не е достатъчно, за да се избегнат най-лошите последици от климатичните промени, тъй като то ще ограничи повишаването на средните глобални температури само до 2,7 градуса по Целзий до 2100 г.“, казва МАЕ в новия си глобален енергиен доклад.

Споразумението от Париж – първата климатична сделка, подкрепена от Китай и САЩ, влезе в сила през миналата седмица и цели да ограничи повишението на глобалните температури до под 2 градуса по Целзий. Според МАЕ целта е „огромна стъпка напред“, но политиците трябва да ускорят прилагането на нисковъглеродни технологии и енергийна ефективност във всички сектори. Накрая „държавните политики ще определят накъде се насочваме оттук нататък“, каза Фатих Бирол, главен изпълнителен директор на МАЕ, в изявление.

Има опасения, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще се откаже от ангажимента на предишната администрация към споразумението от Париж.

Епохата на изкопаемите горива е далеч от приключване и подчертава предизвикателството от постигане на по-амбициозни климатични цели

Въпреки международните сделки, продължителните инвестиции във възобновяеми източници и забавянето на цените на петрола, изкопаемите горива остават най-използваният енергиен източник на планетата.

„Подробен анализ на обещанията, направени по Парижкото споразумение за климатичните промени, открива, че епохата на изкопаемите горива е далеч от приключване и подчертава предизвикателството от постигане на по-амбициозни климатични цели“, казва МАЕ.

Агенцията очаква търсенето на петрол да се увеличава до 2040 г. предвид липсата на инвестиции в алтернативни сектори. Тя добавя обаче, че в дългосрочен план от съществено значение са повече инвестиции в петрол и газ, за да се гарантира, че се отговаря на енергийното търсене по света – нещо, което сегашните ниски цени на петрола подкопават.

„Традиционните опасения, свързани с предлагането на петрол и газ, остават налице – а са и подсилени от рекордния спад на инвестиционните нива. Докладът показва, че още една година на слаби инвестиции в изследвания и производство през 2017 г. ще създаде значителен риск за недостиг на ново конвенционално предлагане до няколко години“, каза МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Не мисля, че България не може да се изхранва сама. Точно обратно. Тя би могла да изхранва поне 4 пъти по-голямо население, от колкото е в момента. А че България внася повече храни, отколкото изнася е напълно неоспорим факт и това е така от десетилетия. Дори да влезеш в най-близкия до вас магазин от някоя от големите вериги това е напълно очеизвадно. И не ме карай да ровя в статистиката, че там резултатите са оглушителни. Можеш да си го направиш и сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
fairfax
преди 7 години
До 5: България изнася повече храна отколкото внася. Не знам защо мислиш, че не може да се изхранва сама?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
То това е част от евроинтеграцията ...-----------------------------------------Аз даже не съм сигурен дали това не е евроинтеграцияТА. През лятото, докато бях на морето си говорихме с един гръцки фермер и го питахме за някои неща. Аз например го попитах каква беше тая далавера преди няколко години с българските агнета, които те изкупуваха на поразия. И човека най-недвусмислено си призна, че субсидията при тях за едно агне е колкото е цената му в България. Така, че те са си купували агнета от нас, слагали са им гръцки ушни марки и са ги представяли като произведени от самите тях и са си получавали субсидията. След това агнето се продава директно за месо и всичко, което субсидираният гръцки фермер получи за това попада директно в джоба му. Тогава тия, дето раздават субсидиите, ако се бяха заровили да проучат щяха да разберат, че гръцките овце раждат по 7 - 8 агнета на година. А точно същото е и с много други неща, да не кажа - почти всички. За тия субсидии такива неща съм чувал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Промени се посоката на вятъра, предполагат че новата администрация във Вашингтон ще бъде за скъп петрол и те си променят "прогнозата" т.е. интервенират вербално за по скъп петрол. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Промени се посоката на вятъра, предполагат че новата администрация във Вашингтон ще бъде за скъп петрол и те си променят "прогнозата" т.е. интервенират вербално за по скъп петрол. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
То това е част от евроинтеграцията...ама нищо , казаха вчера тука у Инвесторо , че ше сме на далавера пък с Канада , ше изнасяме свинско и млечни произведения .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
....страни в света не могат да се изхранват сами, включително без да обиждам...----------------------------------------Ако се съди по това коя страна колко храни внася се оказва, че сред държавите, които не могат да се изхранват сами е и ... България. А това вече наистина си е много обидно. Живеем на територия 2 ПЪТИ по-голяма от Холандия, с 2 ПЪТИ по-малко население, не знам колко повече обработваема земя и много по-благоприятен климат и въпреки това ние внасяме храни от тях, а не те от нас. Много интересен, но и наистина много обиден парадокс. За нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Ironhorse
преди 7 години
Уважаеми съфорумци,като пропуснем политическите си пристрастия, нека всеки погледне следният линк:http://***.investor.bg/search/index/1/0/0/0/0/16.11.2016/06.11.2016/16.11.2016/?q=%D0%BC%D0%B0%D0%B5Ще видите, че в извънредно кратък времеви порядък МАЕ хвърля една срещу друга напълно противоположни прогнози.ИЗВОД: Не се връзвайте на МАЕ, както на зларната сФирка, кято официално призна, че е лъгала инвесторите.Според мен цената на петрола ще остане на сегашните нива, докато окончателно се намести Тръмп в Белия дом.След това (21.01.2017г.) вероятността за повишаване на цените е пренебрежимо малка, спрямо тази да се сринат.САЩ въведат ли протекционистични мерки, смятайте, че цените на суровините ще се сгромолясат и най-изненадващо, НО закономерно, на храните ще поскъпнат.ЗАЩО - ами защото повечето от 192 страни в света не могат да се изхранват САМИ, включително без да обиждам и самата русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
Странно, че тези хора не предвиждат намаляване на търсенето. Не предвиждат дори запазването му на сегашните нива. Те предвиждат УВЕЛИЧАВАНЕ на търсенето. Очевидно не четат коментарите в този сайт, които предвиждат до 10 години всички, или поне всички автомобили ще са електрически и че "това е бъдещето"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
"Според агенцията сегашните усилия в борба с климатичните промени не са достатъчно мощни."Пълни глупости...къде е алтернативата на петрола/газа за обикновения човек ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още