IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията се забързва в цял свят и това е добра новина. Дали?!

Лесният отговор е "да", но въпросът е дали светът наистина се е излекувал от Голямата рецесия

11:44 | 05.01.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

От стоките, напускащи заводите в китайските промишлени градове, до бензина в Европа и Америка - цените, които бяха ниски в продължение на години, най-накрая се вдигат. А това би трябвало да е добра новина, нали?

След период, в който централните банкери се измъчиха с дефлация и прибегнаха до странни техники като отрицателни лихвени проценти, лесният отговор е „да“, пише Bloomberg. Но дали бързият ръст на цените наистина означава, че светът най-накрая се е излекувал от Голямата рецесия, зависи от това, което ще се случи тепърва.

В оптимистичния вариант глобалната икономика сега бива ободрена от възстановяващите се цени на ключови суровини като петрол и желязна руда, а стабилният растеж в САЩ, чийто президент скоро ще стане Доналд Тръмп, ще подкрепи търсенето, заплащането и инвестициите навсякъде.

В друг сценарий обаче има редица политически рискове, като се започне от самия Тръмп и се стигне до потенциални гафове около излизането на Великобритания от Европейския съюз, а рефлацията (стимулиране на икономиката чрез увеличаване на паричното предлагане или намаляване на данъци - бел. ред.) може да притисне потребителските разходи, без да подкрепи заплащането и инвестициите.

„Част от оптимизма на финансовия пазар е оправдан, но политическите рискове остават и ускоряването на глобалната инфлация вероятно ще се окаже краткотрайно“, казва Джанет Хенри, глобален главен икономист на HSBC в Лондон.

Доказателство за решителното изместване от опасната зона на дефлацията се появи в Германия във вторник, когато данните показаха, че цените за декември са скочили с цял процентен пункт до 1,7% - най-резкия ръст в историята. Това помогна и на инфлацията в еврозоната да се ускори с най-бързия си темп от 2013 г.

В Китай разходите за производство на стоки отчетоха най-бързото си повишаване от 2011 г. през ноември, а в САЩ – най-голямата икономика в света, инфлацията бе 1,4% на годишна база през октомври и ноември, също най-бързото ускоряване от 2014 г.

„Вярваме, че 2016 г. отбеляза края на глобалния дефлационен натиск, който преобладаваше през последните години“, пише Майкъл Шол, главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management в коментар за клиентите си. А това със сигурност е резултат, за който централните банки и правителствата копнеят.

В последните глобални прогнози на HSBC растежът и инфлацията всяка година от 2016 г. до 2018 г. става по-висок. Банката прогнозира, че инфлацията в развитите страни ще достигне 1,9% следващата година, което до голяма степен е в съответствие с дефиницията за ценова стабилност на много централни банки.

В Япония, където борбата срещу дефлацията е особено силна, централните банкери стават все по-уверени, че подобряването на глобалната картина ще им помогне.

„Очаквам Япония да направи голяма стъпка напред към край на дефлацията тази година с по-силна увереност от преди“, каза гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода на парти по случай Нова година на Японската банкова асоциация в сряда.

Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
"Инфлацията"На кое?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още