IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела повиши минималната работна заплата за пети път в рамките на година

Николас Мадуро обяснява тригодишната рецесия в южноамериканската държава, високите цени и дефицита на стоки с рязкото поевтиняване на петрола

08:53 | 09.01.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Каракас малко преди Коледа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Каракас малко преди Коледа. Снимка: Ройтерс

Венецуелският президент Николас Мадуро повиши минималната работна заплата и пенсия в страната за пети път в рамките на една година, предадоха AFP и Ройтерс, цитирани от БТА.

Увеличението е с 50 процента.

Целта е да бъдат защитени работниците от най-високата инфлация в света, посочва Ройтерс. AFP отбелязва, че мярката надали ще донесе кой знае какво облекчение във Венецуела, където според прогнозите на Международния валутен фонд инфлацията ще достигне четирицифрено число тази година и има широко разпространен недостиг на хранителни продукти. 

Венецуелският президент обяви в седмичното си телевизионно предаване вчера, че месечната минимална работна заплата и задължителна хранителна субсидия в страната ще бъдат повишени до общо 104 358 боливара, или около 30 долара на черния пазар, на който националната валута се срина миналата година след четири такива повишения. Минималната заплата е вдигната до 40 683 боливара.

Социалистът Мадуро обяви тази мярка в момент, когато се опитва да убеди дясната опозиция, която има мнозинство в парламента, да се откаже от опитите си да го свали от власт и да продължи участието си в преговорите с посредничеството на Ватикана за смекчаване на политическата и икономическата криза във Венецуела, отбелязва AFP.

54-годишният наследник на Уго Чавес обяснява тригодишната рецесия в южноамериканската държава, високите цени и дефицита на стоки с рязкото поевтиняване на петрола, основен източник на приходи за страната, от средата на 2014 г. и с "икономическата война", водена според него от политически врагове и враждебно настроени бизнесмени, посочва Ройтерс. Според критиците обаче икономическите неволи на Венецуела са резултат от неговата некомпетентност и провала на социалистическия курс, подет от покойния Чавес преди 17 години.

Инфлацията в страната през 2015 г. достигна официално 181%, като опозицията твърди, че тя е била още по-висока. Няма официални данни за 2016 г., но според повечето икономисти инфлацията най-малкото се е удвоила, като политически противници на президента говорят за равнище от над 500 процента при свиване на икономиката с цели 12 процента. Властите не публикуваха официални данни за икономическия растеж миналата година.

Повече за икономиката на Венецуела четете тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Я ми покажи къде не е социализъм днес бе , отворко , може би само в Русия не е...неграмотни *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 7 години
ЗАщото сме социалисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още