IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуелският президент удължи срока за ползване на банкнотата от 100 боливара

Тези дни венецуелците чакаха на опашки с часове, за да изтеглят пари от банки или банкомати

15:23 | 18.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че отменя решението за изваждане от употреба тази седмица на най-едрата и най-широко използвана банкнота от 100 боливара и удължава срока за използването й до 2 януари, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Банкнотата от 100 боливара трябваше да бъде изтеглена от употреба тази седмица и от 16 декември можеше да се обменя само в държавната банка. 

Мадуро съобщи също, че се удължава срокът за затваряне на границите с Колумбия и Бразилия, но те ще могат да се преминават пеша за семейни посещения, предаде БТА.

Президентът обясни, че властите са променили решението си за банкнотата, защото самолетите с банкнотите с нов номинал не са могли да пристигнат в страната заради "саботаж".

Изтеглянето от обръщение на най-голямата банкнота, която на черния пазар струваше само около 4 американски цента, бе взето заради галопираща инфлация. По оценки на МВФ тази година инфлацията във Венецуела, която последните години е в тежка икономическа криза, може да достигне 700%.

Мадуро каза също, че банкнотата от 100 боливара се изважда от обращение в рамките на борбата с мафията и контрабандата по границата с Колумбия.

От четвъртък тази седмица трябваше да бъдат пуснати шест нови банкноти и три нови монети на стойност от 500 до 20 000 боливара.

Решението за изтеглянето на банкнотата от 100 боливара в толкова кратки срокове веднага бе разкритикувано, мнозина отбелязаха, че 72 часа не са достатъчни, за да се премине към новите банкноти. Тези дни венецуелците чакаха на опашки с часове, за да изтеглят пари от банки или банкомати. Стигна се до ограбване на магазини и антиправителствени протести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още