IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безумният валутен експеримент на Венецуела

Подобно на Индия страната реши да премахне от обращение банкнотите от 100 боливара

15:51 | 17.12.16 г. 7
<p>
	Венецуелци чакат да депозират парите си. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Венецуелци чакат да депозират парите си. Снимка: архив Ройтерс

Венецуела може да направи всичко, което и Индия може. Само че по-зле. Миналия месец, в драматичен опит да ограничи корупцията, правителството на Индия премахна банкнотите си с най-висок номинал без предварително предупреждение, припомня The Economist. Тъй като 98% от транскациите в Индия се осъществяват в кеш, търговията реално спря. Бъркотията е огромна, но Индия след известно време ще успее да отпечата достатъчно нови банкноти. А има и приемлив план, с който да помогне на множеството си бедни хора да се присъединят към безкешовата дигитална икономика.

Това обаче не важи за Венецуела. Президентът Николас Мадуро казва, че постоянната липса на общо взето всичко във Венецуела се дължи на злите спекуланти. (Причината всъщност е ценовият му контрол.) Мадуро твърди, че „мафиите“ в Колумбия трупат купища боливари и ги пренасят през границата, за да купуват ценово контролирани стоки. Предвид изстрелялата се нагоре инфлация в страната, това е много малко вероятно.

„Идеята, че някой ще иска да се запасява с валута, която изгуби 60% от стойността си през последните два месеца, е абсурдна“, казва Дейвид Смилде от мозъчния тръст Washington Office on Latin America.

Въпреки това на 11 декември Мадуро обяви, че банкнотата от 100 боливара ще бъде спряна от обращение след 72 часа. Това е най-ценната банкнота, която формира 77% от кеша в страната. (На черния пазар тя струва три щатски цента...) Правителството каза, че хората могат да депозират старите си банкноти в банките и че те ще бъдат заменени с нови банкноти в копюри от до 20 хил. боливара. Евентуално.

Огромни опашки от обикновени хора, които използват пари в брой, за да оцеляват, се образуваха бързо пред банките. Те носят кутии със старите банкноти и чакат с часове да ги депозират. Венецуела е една от страните с най-голяма престъпност, но малко крадци си правят труда да ограбват хората от скоро съвсем безполезния им кеш. Нервите обаче се опънаха, а с това избухнаха и боеве.

„Това е оскърбително“, казва недоволен венецуелец на една от опашките, който чака два часа в търговски център в Каракас, за да депозира еквивалента на по-малко от 20 долара. „Правителството нарочно ни губи времето“, оплаква се и лекарят Бианка Манрик.

Този месец режимът на Мадуро отне и милиони играчки от производителя им, тъй като според управляващите цените му били твърде високи. Правителството ще раздаде играчките на децата и ще се опита да си припише заслугите. Мадуро може и да си мисли, че е Дядо Коледа, но малко венецуелци все още вярват, че той съществува.

Случващото се в страната доведе до нова вълна от протести. Твърди се, че има и три жертви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
geilige_66@abv.bg
преди 7 години
БРАВО, МАДУРО, МЕГАЛЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
Бе що ревете за венецуела?нали искате и тука да е така ако има петрол?да ви е ефтин и държавата да плаща дотациии?надявате се в црно море да има петрол и газ и да ви е 20 пари пълен резервоар нали? А се подигравате на това там че ни бил успешен експеримент а ревете и тука да е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Longin
преди 7 години
$5:Опаа, кой ми *** в гащите ...??Великите Сили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
SS-23
преди 7 години
Индия, Венецуела, ... проба, проба... 1, 2 3 ... проба... кеша ни заплашва системата, проба, проба...1, 2, 3... Швеция, Швейцария .... проба, проба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 15
Jorkata
преди 7 години
Нов експеримент на великите сили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
dzk
преди 7 години
Viva Fidel! Viva Cuba! Viva la Revoluсion! Опа, то било 2016 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
melon
преди 7 години
Учебникарски пример за простотията на левите недоразумения. Тези са по-зле и от Виденов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още