IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Политиките на Тръмп ще ускорят растежа в САЩ през следващите две години

Според директора на МВФ обаче е твърде рано да се предвижда как останалите политики на Тръмп може да повлияят на икономиката

17:30 | 27.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Плановете на президента Доналд Тръмп да реформира американската данъчна система и да увеличи разходите за инфраструктура ще ускорят растежа в най-голямата икономика в света през следващите две години, коментира управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

„Смятаме, че има голяма вероятност за това през следващите няколко години“, каза Лагард в петък в интервю от Кампала, столицата на Уганда, където се срещна с президента на страната Йовери Мосевени.

В актуализация на икономическите си прогнози миналата седмица МВФ повиши очакванията си за растежа на САЩ с 0,1 процентни пункта за тази година и 0,4 процентни пункта за 2018 г., припомня Bloomberg. Американската икономика ще се разшири с 2,3% през 2017 г. и растежът ще се ускори до 2,5% през 2018 г., каза фондът.

Макар че Тръмп обеща да намали данъците и да засили разходите за инфраструктура, той заплаши и да наложи мита върху търговските партньори като Китай и Мексико. Лагард заяви, че е твърде рано да се предвижда как останалите политики на Тръмп може да повлияят на икономиката.

По останалата част екипът чака да види какъв ще бъде резултатът“, каза тя. „В момента се губим в догадки“, допълни тя.

По-рано тази седмица Лагард посети Централноафриканската република, на която фондът също осигурява финансова помощ.

Лагард каза, че има „голяма несигурност и опасения“ в Африка за това как политиките на администрацията на Тръмп може да повлияят върху региона. Африканските представители се чудят дали САЩ ще продължат да помагат на техните страни и как военната подкрепа от мироопазващите сили на ООН може да бъде засегната, допълни тя.

Има много въпроси, на които все още нямаме отговори“, заяви Лагард.

МВФ е основан по време на Втората световна война, за да наблюдава съвместна система на обменни курсове, създадена, за да се избегне търговия тип „за сметка на другите“ и валутни политики след Голямата депресия. През последните десетилетия фондът еволюира в кредитор при кризи за страни, изправени пред дефицити по текущата сметка на платежния им баланс.

Лагард, която миналата година беше преизбрана за втори петгодишен мандат, твърди, че поддръжниците на свободната търговия и отворените пазари трябва да свършат по-добра работа, помагайки на изоставените от глобализацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още