IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ повиши леко прогнозата за глобалния растеж през 2017 г.

Според фонда има редица варианти за възможните резултати около прогнозите заради несигурността на глобално ниво

17:59 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След умерените резултати през 2016 г. глобалната икономическа активност ще се ускори през 2017 и 2018 г., особено в развиващите се икономики. Има обаче редица варианти за възможните резултати около прогнозите предвид несигурността около политическата позиция на новата администрация на САЩ и последиците от нея на глобално ниво.

Това е позицията на Международния валутен фонд (МВФ) в актуализацията на прогнозите за 2017 г., като фондът отбелязва, че предположенията би трябвало да са добили по-ясни очертания при излизането на годишния доклад през април тази година.

МВФ запазва оценките си за глобалния икономически растеж за изминалата година без промяна спрямо прогнозата от октомври 2016 г. Очаква се икономическата активност както в развитите икономики, така и на развиващите се пазари да се ускори през 2017-18 г., като глобалният растеж през двете години ще достигне съответно 3,4% и 3,6% - без промяна спрямо оценките през октомври.

Според новия доклад развитите икономики ще се разширят с 1,9% през 2017 г. и с 2,0% през 2018 г., което е съответно с 0,1 и 0,2 процентни пункта над предишните прогнози. Докладът обаче подчертава, че тази прогноза е особено несигурна в светлината на потенциалните промени в политическата позиция на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още