IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей призова Тръмп да възобнови "специалните отношения" между САЩ и Великобритания

На първата си визита в САЩ британският премиер нарече началото на мандата на Доналд Тръмп "нова епоха на американско възраждане"

08:24 | 27.01.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ и Великобритания имат отговорността да възродят специалните трансатлантически отношения в началото на една нова епоха и са длъжни отново заедно да водят в света, заяви Тереза Мей, която е на първата си визита в САЩ като премиер на Великобритания, предадоха световните агенции.

Мей, която говори вчера пред конгресмените републиканци на срещата им във Филаделфия преди първата си среща днес с новия американски президент, нарече началото на мандата на Доналд Тръмп "нова епоха на американско възраждане".

По думите й двете страни - Великобритания извън ЕС и САЩ под ръководството на Тръмп, "имат шанса, всъщност отговорността, да възродят специалните си отношения за тази нова ера".

Светът преминава през период на промяна и в отговор двете страни могат или да останат странични наблюдатели, или да използват шанса отново да играят водеща роля в света - заедно, както по времето на основаването на ООН, НАТО и други международни организации, подчерта Мей.

Мей призова двете страни да бъдат единни, за да се изправят пред новите предизвикателства - възходът на икономики в Азия, които биха могли "да засенчат" Запада, заплахата от ислямския екстремизъм, агресивността на Русия.

Речта й, която наблюдатели определиха като "ода за специалните отношения между двете страни", бе осеяна с препратки към Уинстън Чърчил, Магна харта и, разбира се, Роналд Рейгън и Маргарет Тачър. През по-голямата част от над половинчасовата реч, прекъсвана често от аплодисменти, Мей изразяваше симпатии към възгледите на Тръмп за света. Тя се присъедини към критиката на Тръмп за досегашната външна политика на САЩ.

"Двете страни заедно имаме отговорността да водим, защото когато други настъпват, докато ние отстъпваме, това е лошо за Америка, за Великобритания и за света. Това не може да означава връщане към провалените политики от миналото. Дните, когато Великобритания и Америка се намесваха като суверенни страни в опит за променят света, са приключили", каза тя, но заяви също, че Великобитания е за силен ЕС и смята НАТО за стожер на глобалната сигурност.

Тя похвали ангажираността на Тръмп с борбата против ислямския екстремизъм, но отхвърли идеята му за забрана на имиграцията на мюсюлмани. "Трябва винаги да внимаваме да правим разлика между екстремистката идеология на омразата и мирната ислямска религия и стотиците милиони нейни последователи", каза Мей.

Тя призна необходимостта да се работи заедно с Русия за прекратяване на войната в Сирия, но предизвика аплодисменти, когато предупреди, че Западът трябва да бъде бдителен в подхода си към президента Путин. Тя говори за "зловредното влияние" на Иран, но похвали ядреното споразумение.

Тереза Мей подчерта задоволството си, че сключването на двустранно търговско споразумение с Великобритания е сред заявените от Тръмп приоритети. Подобно споразумение може да покаже на хората, които се чувстват изключени и изоставени от глобализацията, че пазарите и свободната търговия могат да осигурят по-добра сигурност и работни места, каза тя.

Британският премиер напомни на републиканците значението на международните институции като ООН и НАТО, омаловажавано многократно от Тръмп. По думите й Обединените нации се нуждаят от реформиране, но остават жизнено важни. Тя защити също така МВФ, Световната банка и НАТО като "крайъгълен камък на защитата на Запада". Същевременно тя изтъкна, че и американските съюзници трябва "да внесат своя дял", в унисон с критиките на Тръмп, който смята, че приносът на САЩ за международните организации е непропорционален.

Мей бе критикувана у дома за стремежа към сближаване с един президент, който иска да изтегли САЩ от международни договори и смята че мъченията на заподозрени терористи за оправдани.

Вчера, когато някои репортери на борда на самолета на кралските ВВС на път за САЩ намекнаха, че стилът на Тръмп рязко контрастира с нейния по-предпазлив и сдържан подход, тя с със смях отговори: "Нима никога не сте забелязали? Понякога противоположностите се привличат."

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Англия отдавна не е това, което беше. Не САЩ, и Индия да молят - пак ще е глас в пустиня ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Че тя, Великобритания си е халифат и сега. Всички доктори са пакистанци и индийци, ако въобще има разлика между тях. Всички физици и математици - също. Всички чистачи в метрото - също. Всички продавачи - също. Всички шофьори - също. Англичанин можеш да видиш само да търка Лотто с кенче в ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
Птица
преди 7 години
Путин: Комунизмът е като Библията, още пазя партийния си билетhttp://***.faktor.bg/***/svjat/65436-putin-komunizmat-e-kato-bibliyata-oste-pazya-partiyniya-si-bilet.htmlТакива докато има по света, няма оправия, сега ВИЖДАМЕ ВСИЧКИ ЧЕ ТРЪМП Е ПО ЗЛЕ И ОТ ШУТИН!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
Птица
преди 7 години
Е как Великобритания ще използват данъчния и валутен съюз ще си измислят нова икономика, която да прескача това ли ??? ГОЛЯМА КРИЗА Е ТОВА !!НЯМА КАК ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ДА СЕ РАЗВИВА САМОСТОЯТЕЛНО ИЗВЪН СЪЮЗА, ТЪЙ КАТО НЯМА КАК ДА ИЗПОЛЗВА СЪЩИТЕ ЕКСТРИ НА ЕС!!! А АЗИЯ БЕЗ ДИКТАТОРСКИТЕ РЕЖИМИ НЯМА КАК ДА СТАНЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ШУИТНСКИЯ РЕЖИМ, КОИТО ДЪРЖИ ПОЛОВИН ИЗТОЧНА ЕВРОПА В ЗАВИСИМОСТИ!!! РУСИЯ СКОРО НЯМА КАК ДА СЕ РАЗВИЕ, НА НИВОТО НА КИТАЙ ПРИМЕРНО ИЛИ НА ГЕРМАНИЯ, ЩЕ БЪДАТ ВИНАГИ БЕДНИ И НЕСКОПОСАНИ!!! ТАКА Е НИТО ОБРАЗОВАНИЕ ИМАТ НИТО НИЩО!!! а ТЕ ТАМ СИ ИСКАТ СТАРИТЕ УТОПИИ, ТОТАЛИТАРИЗЪМ И НИЩО ЗА ХОРАТА И РАЗВИТИЕТО ИМ САМО ЕДНА ПАРТИЯ И ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ, КАК Е??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
FNM
преди 7 години
Подлизурство на една бивша империя към една нейна бивша колония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Ами нека си го превръща, ако англичаните нямат нищо против. Но повярвай ми - тази 950 годишна монархия едва ли иска точно това. Все пак в името на оцеляването всичко е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Ражда се нещо като мини TTIP в ущърб и с различни малки и големи отмъщения към останалите, които отказаха да се присъединят.Вчера писаха че и Япония най-вероятно ще е вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
"Тя похвали ангажираността на Тръмп с борбата против ислямския екстремизъм, но отхвърли идеята му за забрана на имиграцията на мюсюлмани. "Тереза Мей ще изведе UK от ЕС и ще го превърне в Халифат, ако някой не я спре! Подменянето на един проблем с друг не е решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
pinoccio
преди 7 години
"Новите предизвикателства - възходът на икономики в Азия, които биха могли "да засенчат" Запада" - това е епохално откровение. Приказките за развитие на световната икономика отиват по дяволите. Развитието го разбират да се развива Запада. Но учениците от Азия надминаха учителите си. Каква ирония - тези, които трябваше да бъдат завладени, се превърнаха в завладяващи. И опасни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
dr.5rov
преди 7 години
Когато прочетох статията, първото нещо което изплува в съзнанието ми беше за речта на Чърчил във Фултън. Сигурно е случайна асоциация.А иначе USA и UK срещу света - интересни времена предстоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още