IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба осъди новата политика на Тръмп, но изрази готовност да продължи диалога

Според кубинското правителство Тръмп прибягва до "принудителните методи от миналото", които вредят на кубинския народ

12:36 | 17.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кубинското правителство осъди новите мерки на американския президент Доналд Тръмп за затягане на политиката на САЩ към карибския остров като пречка за отношенията между Вашингтон и Хавана, но каза, че остава готово да продължи "уважителния диалог", предадоха Ройтерс и ТАСС.

Комунистическото правителство на Куба каза в изявление, прочетено във вечерните новини, че Тръмп прибягва до "принудителните методи от миналото", които вредят на кубинския народ и възпрепятстват икономическото развитие, но няма да отслабят революцията.

"Кубинското правителство осъжда новите мерки, затягащи блокадата, които са обречени на провал . . . и които няма да постигнат целта си да отслабят революцията", заяви то.

Правителството на Куба смята решението на президента Тръмп за "стъпка назад в американско-кубинските отношения". Същевременно Хавана смята да продължи "уважителния диалог с правителството на САЩ и сътрудничеството в областите от взаимен интерес", но подчертава, че Куба няма "да склони на отстъпки, подронващи нейния суверенитет и независимост".

Изявленията на Доналд Тръмп в Маями "представляват връщане към империалистическата риторика и едностранните искания, и замразяване на отношенията между Хавана и Вашингтон", пише "Гранма", печатният орган на кубинската компартия.

"Президентът на САЩ пренебрегна социологическите проучвания, според които 75 на сто от американците са за сближаване между Хавана и Вашингтон, а огромното мнозинство кубинци отхвърлят агресивната политика", добавя вестникът.

"През последните десетилетия всяка нова администрация в САЩ отменя принципни външнополитически решения на предходната. Единственото предсказуемо качество на американската външна политика отдавна е станала нейната пълна непредсказуемост. Не, има още нещо - вечната намеса във вътрешните работи на суверенни страни", коментира във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Преди решението да анулира едностранните стъпки, предприети от Барак Обама, администрацията на Тръмп е обмисляла миналия месец възможността да скъса изцяло дипломатическите отношения с Куба, информира в петъчния си брой вашингтонското политическо издание "Хил", като се позовава на собствени източници.

Белият дом смятал да постави на Хавана "безкомпромисен ултиматум", засягащ спазването на човешките права.

При отказ от страна на Куба Вашингтон се канел да скъса дипломатическите отношения, да затвори посолството си в Хавана и "да спре всички двустранни преговори". САЩ възнамерявали да възстановят ограниченията в търговията и туризма, а вероятно да стартират и процедура за връщане на островната държава в списъка на страните, спонсориращи тероризма. Служители от правоохранителните органи на САЩ обаче решително възразявали против тези мерки, които според тях можело да предизвикат мащабна миграция на кубинци.

Много кубински изгнаници в Маями приветстваха промените, които президентът Тръмп обяви, че ще внесе в политиката на предшественика си Обама към Куба, но някои настояват и за повече. Привържениците на по-голямо отваряне във връзките с Куба обаче смятат, че решението на Тръмп е поражение за подобряването на отношенията и за бизнеса, посочва Асошиейтед прес.

Мексико призова правителствата на САЩ и Куба да намерят допирни точки и да решат противоречията си чрез диалог. "Мексиканското правителство потвърждава приятелството и солидарността си с кубинския народ и желае да продължи да работи с Куба в много области от общ интерес", посочи в изявление външното министерство, цитирано от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
nobel
преди 6 години
А имаше такива прогнози как след отпадането на санкциите Куба до няколко години щяла да стане богата страна. И за нас имаше такива прогнози при присъединяването ни към ЕС. Кой знае - може и ние и Куба някой ден да станем богати. Ама не знам кога ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още