IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Властите във Венецуела използват прекомерна сила срещу протестиращите

Нарушенията включват "нахлувания в домовете, изтезания и лошо отношение към задържаните"

14:51 | 08.08.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Венецуелските сили за сигурност са използвали прекомерна сила за потушаване на протестите и са извършили произволни арести и други нарушения на човешките права, убивайки десетки граждани, като от април насам са задържани над 5000 човека, от които 1000 са все още в ареста, заяви Върховният комисариат на ООН за правата на човека, цитиран от Ройтерс.

Агенцията е разследвала смъртта на 124 души във връзка с демонстрациите срещу правителството на президента Николас Мадуро и е установила, че в 46 от случаите отговорност за смъртта носят силите за сигурност, а в 27 от случаите - проправителствени въоръжени групи. 



„Обезпокоени сме, че обстановката във Венецуела се изостря, а тези нарушения на човешките права показват, че няма признаци на подобрение", каза говорителката на комисариата Равина Шамдасани.

Според базираната в Женева агенция към ООН нарушенията включват "нахлувания в домовете, изтезания и лошо отношение към задържаните във връзка с протестите".

Върховният комисариат призовава президента Николас Мадуро да не ползва силите за сигурност, да разследва предполагаемите злоупотреби, да освободи хората, които са били произволно задържани, и да осигури закрилата на сваления от поста главен прокурор Луиза Ортега.

В петък страната свика "комисия по истината", от която се очаква да пренапише конституцията и да предостави огромни правомощия на управляващата Социалистическа партия на Мадуро, като се противопостави на протестите и осъждането от страна на почти целия свят, че подкопава демократичните свободи.

Междувременно контролираният от опозицията венецуелски парламент отказва да признае декретите, издадени от новото Учредително събрание за замяна на главния прокурор с лоялен към правителството магистрат, както и за създаването на "комисия по истината", която ще има необичайно големи правомощия. Според Мадуро новата комисия би трябвало да държи опозиционните лидери отговорни за сегашната вълна от политически размирици, но опозиционният депутат Делса Солорсано заяви, че целта ѝ е да преследва мислещите различно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 6 години
А демократите от ФАЩ с "перце ли галиха" индианците, японците, корейците, виетнамците, сърбите, иракчаните, сирийците, либийците, руснаците в Донецк и Луганск... А бе загубих им бройката вече на щедро посипаните от небето с ***, бял фосфор, уран и какви ли още не гадости, които само болни мозъци могат да хвърлят върху живи, мирни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Брех, брех колко лош бил тоз зъл демон и тиранин Мъдуро. Сигутно щит е кат Путин... зъл демон.Да му изядете фамилята да му изядете на Мъдуро....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
Това опорни точки ли са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
6. Когато правителството на държавата е свалено (Мъдурото, Чавес и т.н.) и държавата е срината изоснови, я очаква "светлото бъдеще" избавено от диктатора като идват на помощ МВФ и World Bank.7. За да бъде изградена цялата инфраструктура бомбардирана от САЩ (НАТО Югославия, Ирак, Либия, Украйна и т.н.) IWF и WB дават ЗАЕМИ на правителството с които то трябва да изгради инфраструктура която така и не се изгражда, тези заеми трябва да бъдат рефинансирани до безкрай. За да се върнат заемите всичко държавно се разпродава на паче до крак .... 8. Добре дошли в Западната пропаганда за унищожаване и обиране на цели държави съвсем легално от фашистката американска ИмперияP.S. наща държава беше транжирана по същия сценарий, но при нас мина без военни истории Слава Богу за разлика от Югославия на която и еббаха майкката от секъде ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
rainmaker
преди 6 години
Коментарът е изтрит заради обидно съдържание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
Наръчник на Американската пропагандна машина за сваляне на правителствa :1. финансиране на потготвящите протеста чрез Фондации, НПО международна помощ (USAID)за "подпомагане и развитие" на държавите2.. Медийна пропаганда (от Инвестор) с думи като : "протестите и са извършили произволни арести и други нарушения на човешките права, убивайки десетки граждани" - което е абсолютна лъжа !!!3. Налагане на икономически санкции (те са вече в ход) предоставя се оръжие на "протестиращите" т.е. обучените военни в преврата и да се привлече международната общност като се създаде мнение че там има "диктатор" който трябва да бъде свален, защото "убивал собственото си население".4. След като протестите вече са в ход и държавата е почти в хаос се изпращат военни (Сашш), за да спрат новопоявилите се терористи които "от някъде"(Сашш) се сдобили с оръжия.5. Бомбардиране на "терористичните цели" (т.е. унищожаване на инфраструктурата на държавата) и правителството е валат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
те в Украйна и Сирия също беха уж "протестиращи" и видехме накрая кво стана ... От "мирни протести" се превърнаха в силови от там се преоблякоха напрао във военни дрехи и тия "протестанти" изтрепаха хората .... А в Украйна грешката на Януковича беше, че не използваше сила, а треаше да ги претрепе още тогава и са държавата щеше да е цяла без референдуми и разделяния .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
ааа не бе шапка ше им кроят на "протестиращите" Те тия "протестиращи" знаем, че Сашш ги финансира чрез техните паразитни НПота кат наще от Отровно Общество и Американнистан за Буллгаристан. Така, че Сашовското ООНе да не се прай на лудо и без тва тая организация треа се разтури щот нищо не прай. Създадена да бъде световно правителство нема ги огрее в скоро време даже ич. Треа като Дутерте във Филипи да ги изтреби "протестиращите" с претекст за "нарко-войната" или в Китай с "борба срещу корупцията" и приключва американизацията и целата демагогия .... В С.Корея и Камилария що нема протестиращи да свалят режимите ?!? ... Щот там нема как да получи некой пари от Сашш без да са го хванали за гушата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още