IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армията - мощен политически и икономически играч във Венецуела

Вчера президентът Мадуро заяви, че тя е отблъснала "терористично нападение" срещу военна база във Валенсия западно от Каракас

15:30 | 07.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Могъщата венецуелска армия, която е основен стълб в управлението на президента социалист Николас Мадуро, играе ключова роля в обхваналата страната политическа криза, коментира Франс прес.

Вчера Мадуро заяви, че тя е отблъснала "терористично нападение" срещу военна база във Валенсия западно от Каракас, при което според него двама нападатели били убити, а осем заловени.

Боливарските национални въоръжени сили (БНВС) също така играят основна роля в стратегическите икономически сектори на страната, по-специално петролния.

Оборудвана с руско и китайско въоръжение, тя се обявява за "чавистка, националистична и антиимпериалистка", а ръководителите ѝ са се заклели в "абсолютна и безусловна лоялност" на Николас Мадуро.

БНВС наброяват около 365 хил. души, което включва сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, националната гвардия и запасните части. Това е с 1000 военни по-малко от съседна Бразилия, сочат данни на аналитичния център Латиноамериканска отбранителна мрежа. 

За сравнение, населението на Бразилия е 210 милиона души, а на Венецуела - 30 милиона.

През 2006 г. САЩ забраниха продажбата и прехвърлянето на северноамерикански оръжия и военна технология на Венецуела. Това накара тогавашния президент Уго Чавес (1999-2013 г.) да се обърне към нови "стратегически съюзници": Русия и Китай.

Русия достави на Венецуела пушки, противотанкови гранатомети, бронирана техника, системи за противовъздушна отбрана, бойни самолети, хеликоптери и ракети, съобщава неправителствената организация "Граждански контрол", която следи военната дейност. Китай пък е доставил комуникационна апаратура, военни униформи, радари, бронирана техника, самолети и хеликоптери.

От общо 32 министри в правителството на Мадуро 12 са военни, като 10 от тях са действащи, а другите двама са се уволнили от армията.

Армията се ръководи от министъра на отбраната генерал Владимир Падрино Лопес. Генерал Ремихио Себалос пък е командващ оперативната стратегия.

Падрино Лопес е нещо като "супер министър", на когото другите членове на кабинета трябва да се отчитат, заяви Мадуро миналата година.

Военни ръководят най-важните министерства: на президентството, вътрешните работи и правосъдието, прехраната, земеделието, риболова, жилищното строителство, електроенергетиката и благоустройството.

Опозицията обвинява министъра на прехраната Родолфо Марко Торес за недостига на хранителни продукти, който сериозно засяга страната.

Министърът на жилищното строителство генерал Мануел Кеведо ръководи една от ключовите програми на правителството на Мадуро: доставката на 1,7 милиона апартамента, субсидирани от държавата.

Опозицията критикува широкото участие на военните в правителството и политизирането им. "Най-голямата грешка на Чавес беше, че изкара военните от казармите. Кой ще ги върне там?", запита миналата година ветеранът политик и бивш председател на парламента Хенри Рамос Алуп.

Телевизия, банка, завод за сглобяване на автомобили и строителна компания са някои от предприятията под контрола на венецуелските военни. Към тях се прибавя и Военната анонимна компания на минната, петролна и газова индустрия.

Тази компания има същите функции като държавната фирма "Петролеос де Венецуела" - възстановяване и поддръжка на кладенци и продажба и дистрибуция на продукти от минния добив, петрола, нефтохимията и газа.

Тази компания е в центъра на "военно-индустриалния двигател", казва Мадуро. Целта на президента е да се бори с това, което по думите му е икономическа война, водена от опозицията и някои предприемачи с цел дестабилизиране на правителството.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
Много просветителски материал са превели от БТА. Научихме нещо важно!И снимката кърти, всякаш са видяли Тошкова по бански на плажа ;)P)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още