IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се помогне на Венецуела

Вместо втора Куба или тропически Китай, със своята корупция, банди и неадекватно управление страната може да се превърне в нещо много по-лошо

08:14 | 07.08.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уличен артист в Каракас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уличен артист в Каракас. Снимка: Ройтерс

Венецуела твърди, че има повече петрол от Саудитска Арабия, но нейните граждани гладуват. Цели 93% от тях заявяват, че не могат да си позволят храна, а три четвърти са загубили тегло през изминалата година. Режимът, причиняващ тази иначе предотвратима трагедия, изповядва голяма любов към бедните.

Въпреки това неговите представители са присвоили милиарди, което прави Венецуела най-корумпираната държава в Латинска Америка, както и най-несправедливо управляваната. Това е учебникарски пример за значението на демокрацията: хората, управлявани от лоши правителства, трябва да могат да ги сменят. Това е може би причината, поради която президентът Николас Мадуро е толкова нетърпелив да задуши остатъците от демокрация във Венецуела, пише в свой анализ The Economist.

Свиканото от Мадуро конституционно учредително събрание цели да запази неговия непопулярен режим на държавен социализъм. Това ще доведе до отнемане на правомощията на парламента, контролиран от опозицията, и ще стопи надеждите за честни президентски избори догодина. Вот, който Мадуро със сигурност ще загуби, ако се проведе в условията на прозрачност.

Противниците му твърдят, че последните действия ще доведат до комунизъм от кубински тип. Най-малкото, което ще последва, е провокиране на повече насилие в страна, в която улиците вече се задушават от сълзотворен газ и които са изпълнени с гилзи от полицейските пушки. В последните протести, продължаващи почти четири месеца, са загинали повече от 100 души. Стотици бяха вкарани в затвора по политически причини.

Всичко това разгневи венецуелците. Но то трябва да бъде и сигнална лампа за света.  

В края на 2017 г. Венецуела ще отчете петгодишен период, който ще представлява най-големият икономически колапс в модерната латиноамериканска история. Доходът на глава от населението се върна на нивата от 50-те години на миналия век.

Основната причина за това бедствие е идеологическа. Следвайки политиката на своя починал ментор Уго Чавес, Мадуро разхищава публичните финанси. Ниските цени на петрола и лошото управление означават, че той не може да плаща сметката. В отговор правителството започна да печата пари и да обвинява валутните спекуланти за последвалата инфлация, която се очаква да надхвърли 1000% тази година.

Черният курс на долара в момента е 900 пъти по-висок от официалния. Държавният контрол върху цените и национализирането на частна собственост доведоха до недостиг на храни и лекарства. При болници с ограничени доставки майчината смъртност е нараснала с 66% през миналата година. В същото време представителите на режима парадират с достъпа си до твърда валута и дефицитни стоки. Венецуела се е превърнала в предпочитан маршрут за трафик на наркотици и е залята от оръжие.

Някои леви лидери, като председателят на британските лейбъристи Джеръми Корбин, си представят, че „Боливарската революция“ на Венецуела е обещаващ експеримент за социална справедливост. Кажете това на десетките хиляди венецуелци, които са избягали в съседни държави. 

Тъй като кризата се задълбочава, броят им ще нараства. Това прави от правителството на Венецуела заплаха не само за собствените си хора, но и за региона.

Какво може да се направи? Най-доброто решение би било договаряне на преходен период. Мадуро да завърши мандата си, но да уважи конституцията и парламента, да освободи политическите затворници и да гарантира, че просрочените местни избори и президентският вот догодина ще се проведат прозрачно.

Опитът за такива преговори се провали миналата година и няма никакъв знак, че Мадуро и неговите приятели ще предадат доброволно властта.

Тези, които наистина искат да спасят Венецуела, имат ограничено влияние, но това не означава, че са безпомощни. Опозицията, която в момента е раздробена и отдадена на лични амбиции, трябва да направи много повече, за да стане надеждна алтернатива на правителството. Това включва сплотеност и излъчването на един лидер. Някои опозиционери смятат, че всичко, което трябва да се направи, за да падне режимът, е да се засилят протестите. Което към момента изглежда нереално.

Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
И Чавес щеше да се провали при тая цена на петрола, тоя просто отнесе всичката мизерия. И тия са много далеч от Китай, там просто държавата е поставена на най-високо ниво и почти всеки поставя държавата най-отгоре, а във Венецуела не е така. Ако тоя картел наречен "ОПЕК" се разпадне и се остави цената на петрола да следва естествения си ход, тия ще затънат още повече. Когато имаха пари те не ги инвестираха, а ги раздаваха и си спонсорираха "партията майка" и за разлика от много други като падна цената, всичко отиде в канала. А Тръмп беше споменал, че ще има санкции, още преди да стане президент (на Обама много не им пукаше за тях).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Да бе. Не е заради ниската цена на петрола, а заради този тиранин Мъдуро....Големи малоумниц.и сте тук ей... Мяа как да не сте такива след като сте платени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 8
Hahoto
преди 6 години
Я ша ви кажа къ ще са помогве на Венецуелето:1. Мисия на МВФ - преговори, заем, приватизация особено в петролната индустрия.2.Шокова терапия - така от здраво Мадуро, до без ***! 3.Назначава се "правилния" диктатор, наше момче може и бивш телохранител на Мадуро /вече без Мадуро/4.Сменя се ПиАра, медиите се дават на някой по-дебел, в краен случай на групировка от три букви, средната по издължена. И се започва една песен за тежката драма с Мадуро и щастието без ***. 5.Скоро след това казуса се снема от широката публика, Инвестор хваща амнезия по темата и медиите на дебелия също. Няма написано, няма проблем.6.Пристига някой с голЕма усмивка и налага валутен борд.Те така ще стане най-лесно вЕрвайте ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 11
michaelis12
преди 6 години
да незнам тоя Мадуро що има санкции и страната му наложена от пеннделите в Сашш, нит някой са нападнали или "анексирали" нит ракетни тестове праят нит ядрено оръжие имат, незнам тия урроди в Сашш кво искат от хората там изобще ?! ..... Или е крайно време всички да наложат санкции на Сашш и да спрат да ги хрантутят аз такова решение виждам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
pinoccio
преди 6 години
Най-добрият начин да се помогне на Венецуела да бъде възкресен Уго Чавес. Той притежаваше харизмата на местните боливарски революционери или метежници, както ги нарича западната пропаганда. Чавес имаше късмета да управлява по време, когато петролът беше над 100$ за барел и използваше приходите за тези прословути публични разходи. Сега петролът е на никаква цена и хазната е празна. А и Мадуро е бил шофьор на рейс - ентусиазмът да управлява страната е продължение на усърдието му, с което е въртял геврека. Провалът му като лидер е предизвестен. Чавес беше офицер, Кастро беше адвокат, Че беше доктор. Провалът на неграмотните сме го гледали и у нас след 09.09.1944 г. Сега и внуците им ни магерат и ни разправят какъв непрокопсаник е Мадуро. Но, това е, животът е като колело на късмета - цял живот го въртиш в очакване Слави Трифонов да обяви годежа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Санкциите на Тръмп са по-скоро грешка. Ще го обвинят, че мачка бедните венецуелци, а без това Венецуела от известно време реже доставките не само за американски, но и за европейски компании, за да може да изпълнява договорите си към най-големите си кредитори - Русия и Китай, който получава парите си в петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
Jay Gould
преди 6 години
По брой на убийства Венецуела е преди Ирак и на първо място в света от години. Иначе либерали като Шон Пен и Оливър Стоун се прехласват пред венецуелската ''социална справедливост''. Всяка намеса би била грешка и ще се изтълкува от медиите и левите либерали като проява на империализъм и капитализъм, така, че е най-добре венецуелците са се спасяват сами. А може Шон Пен и световната медийна общественост, която целуваше *** на Чавес и Мадуро години наред да им помогне? Например всеки актьор и журналист да се обложи с венецуелски данък или да дарява част от заплатата си за социално-ангажирания и справдлив обществен строй :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още