IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените във Венецуела скачат на фона на обезценяването на националната валута

Само през изминалата седмица венецуелският боливар е потънал с около 70 на сто на черния пазар

16:34 | 10.08.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуелската валута е подложена на екстремни колебания и цените на стоките в страната бързо се повишават, информира Ройтерс. 

Само през изминалата седмица венецуелският боливар е потънал с около 70 на сто на черния пазар, според базирания в САЩ сайт DollarToday, който определя курса на черния пазар.

Макар тази седмица венецуелската валута да се възстанови до около 10 387 боливара за долар, сривът вече е отразен в цените на предимно вносните продукти, засилвайки натиска върху венецуелците, които често печелят само по няколко долара месечно. 

Как е възможно да купя ориз преди няколко дни за 8000 боливара, което вече беше скъпо, а сега цената да е 17 000 боливара, оплаква се 64-годишната Сеновия Гонсалес, докато чака на опашка за хранителни стоки. 

Минималната месечна заплата във Венецуела е 97 531 боливара или под 1 долар дневно според паралелния валутен курс, което я прави най-ниската в Латинска Америка, въпреки че президентът Николас Мадуро често я вдига. Към този доход се добавят хранителни купони за 153 000 боливара. 

Социалистическото правителство на страната разпрати инспектори, които се опитват да удържат цените, налагайки глоби, но тази стратегия до голяма степен е неефективна в разгара на икономическа криза, придружена от трицифрена инфлация, рецесия и недостиг на храни и лекарства. 

Парламентът, който е под контрола на опозицията, съобщи вчера, че инфлацията за първите седем месеца на годината е била 248,6 процента. Централната банка на страната не публикува официални данни от близо две години, когато показателят започна да се влошава. 

Мнозина венецуелци са ужасени от обезценяването на боливара, който загуби 99 процента от стойността си през последните три години, допълва Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
mrynmryn
преди 6 години
Тоя филм го гледахме тук преди 20 години. Финалът е лош, но продължението малко замазва нещата. Но докато не се намеси МВФ, значи не всичко е осрано. В САЩ има един израз shit hit the fan, е точно това става, когато дойде МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
4ervenasgan
преди 6 години
Империалистите са виновни!А поименно - сорос, рокфелер, билдербергите, рептилите......и Иван Костов, разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още