IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските страни ще доминират в глобалната икономика до десетилетие

Според нов доклад Китай ще стане най-голямата икономика в света през 2030 г.

13:15 | 26.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Нарастващото значение на водещите азиатски икономики ще продължи през 2018 г., както и след това, а регионът ще доминира по размер само до десетилетие. Това са прогнозите на Centre for Economics and Business Research в новия доклад на организацията The World Economic League Table 2018.

Индия, която по някои показатели за разходите за живот, е вече третата по големина икономика в света, през 2018 г. за пръв път ще задмина както Великобритания, така и Франция в доларово изражение. Така страната ще се окаже петата по големина икономика, а през 2032 г. официално ще заеме трето място в класацията.

По отношение на Китай прогнозата на организацията остава сравнително без промяна. Заради по-малко негативната ѝ оценка за американския растеж обаче, според доклада китайската икономика ще задмине американската, превръщайки се в най-голямата в света, една година по-късно спрямо предишните очаквания – през 2030 г. Това все пак е забележително постижение за икономика, която само през 2000 г. е била само 12% от размера на щатската.

Авторите на доклада отбелязват, че в миналогодишните си прогнози са били доста песимистични за икономическия растеж на САЩ заради нарастващия протекционизъм и популистките политики. Една година по-късно обаче явно тези политики имат по-слабо от очакваното влияние върху растежа, а се предвижда и новата данъчна реформа да му окаже допълнителна подкрепа. В резултат на това организацията повишава леко очакванията си за разширяването на икономиката и очаква тя да остане най-голямата в света още една година.

Тъй като преди развиващите се страни все повече разширяват икономиките си, скоро те ще формират по-голямата част от световната икономика. До 2000 г. развитият свят представляваше 76% от глобалната икономика, а останалите страни – 24%. До 2032 г. обаче делът ще се промени, като развиващите се държави ще държат 56% от икономиката в света, а развитите – само 44%. Политическото влияние ще се промени в съответствие с това и преди развиващите се страни вероятно ще получат все по-голям политически левъридж в глобалните организации и двустранните отношения.

Авторите подчертават, че в предишния си доклад са се опасявали, че развитията по света ще доведат до слаба търговия на глобално ниво. Всъщност обаче растежът в обема на световната търговия вероятно ще достигне 5% тази година, което е равно на сумата от растежа през предишните три години взети заедно.

Според доклада фактори като триизмерното принтиране и дематериализацията в крайна сметка ще забавят растежа на търговията със стоки, а това ще доведе до увеличение на дела на услугите в глобалната търговия като цяло. Провалът на Тръмп при изпълнението на голяма част от протекционистката си програма обаче и желанието на Великобритания за търговска сделка с Европейския съюз означават, че смъртта на световната търговия заради протекционизма е изключително преувеличена.

Що се отнася до Великобритания, докладът също коригира в положителна насока оценките си. Поевтиняването на паунда след вота за Brexit означаваше, че британската икономика ще се свие в доларово изражение, а растежът ще се забави. Паундът обаче след това се възстанови, а преходната сделка с ЕС означава, че страната може отново да задмине Франция по големина на икономиката до 2020 г., след като остана зад нея миналата година.

Една от икономиките, която вероятно ще се представя по-зле, е Русия. Заради враждебността на икономиката към вътрешни инвестиции и провалът да се диверсифицира в комбинация с ниските цени на петрола страната ще спадне от 11-то място през 2017 г. до 17-то през 2032 г. в класацията за най-големите икономики в света. За сравнение, икономиката на Южна Корея, която е по-малка от руската през 2017 г., ще бъде около двойно по-голяма от нейната до 2032 г.

Компанията прогнозира още, че повечето европейски компании ще се разрастват сравнително по-бавно. Делът на Западна Европа в световния БВП ще спадне до 13,8% през 2032 г., което е близо двойно по-малко от този през 2000 г. Най-зле сред големите европейски икономики ще се представи Италия, която едва през 2017 г. върна БВП на нивата си от 1999 г. Италианската икономика, която досега заемаше осмо място в света, бе изместена от Бразилия през 2017 г. и ще спадне до 13-то място през 2029 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още