IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ увеличават натиска срещу Иран с нови финансови санкции

Обвиненията са срещу ирански компании и държавни представители, които са управлявали незаконна мрежа за снабдяване с американски долари

10:55 | 11.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Военни части от Иранската революционна гвардия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Военни части от Иранската революционна гвардия. Снимка: Ройтерс

Властите в САЩ предприеха стъпка към изолирането на Техеран от световната икономика, налагайки санкции срещу сочена за незаконна иранска финансова мрежа за обмяна на валута. Вашингтон също така обвини централната банка в страната, че подпомага насочването на американски долари към елитната иранска военна част „Кудс“ (подразделение на Революционната гвардия – бел. ред.).

В съвместна операция с властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) американското министерство на финансите обяви, че санкциите влизат в сила за редица ирански компании, физически лица и държавни представители заради участието им в незаконната мрежа, работеща на територията на ОАЕ, съобщава в. Wall Street Journal.

Санкциите са първите, след като президентът Доналд Тръмп по-рано тази седмица извади САЩ от иранското ядрено споразумение и обяви повторното въвеждане на икономическите ограничения срещу Техеран, които бяха отменени след сключването на договора от предишната американска администрация през 2015 г.

Въпреки обвиненията Иранската централна банка не беше сред санкционираните в четвъртък.

Администрацията на Доналд Тръмп използва американската икономическа мощ и влиянието на долара, за да окаже натиск върху Иран, европейските страни и други държави за сключването на ново ядрено споразумение. Вашингтон иска сделка, която не само да ограничи временно иранската ядрена програма, но също така да възпре и балистичната дейност на страната, както и намесата на Техеран в регионалните конфликти.

В тази връзка американските власти планират да изпратят свои екипи в Азия, Европа и Близкия изток, който да убедят страните да въведат санкции срещу Иран, засилвайки натиска върху страната.

Според американски държавни представители целта на САЩ не е да се доведе до срив иранската икономика, а по-скоро Техеран да бъде принуден да се върне на масата за преговори.

В рамките на наложените в четвъртък санкции, влиза и иранската компания Jahan Aras Kish, за която се смята, че е параван на елитната военна част „Кудс“ към Революционната гвардия.

Израелското правителство обвинява „Кудс“ за ракетните атаки от териториите на Сирия в сряда вечерта – действия, които предизвикаха израелски военни удари срещу ирански цели в Сирия.

Според американските власти компанията получава приходи от петрол от сметки на Иранската централна банка и предава тези средства на куриери, които от своя страна ги обменят за американски долари в ОАЕ посредством две ирански фирми - Khedmati & Co. и Rashed Exchange. След това получената валута се предава на „Кудс“ откъдето се разпределя към регионалните съюзници на Техеран, посочва още Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Ако Иран не се пречупи, следващата крачка ще е да "намерят" "Химическо оръжие", с което да кажат, че Иран планува да нападне Израел :D Кретено-масонската гилдия от алчни и егоистични прасета застанали на върха на пирамидата на кретено-масонската капиталистическа система за бавно развиващи се в съзнанието хора със стафида вместо мозък колко жалки са станали вече, щели да пращат свои екипи в Азия, Европа и Близкият изток да "убедят" страните да въведат санкции срещу Иран, както ги убедиха($$$), че Русия ползва "новичок" по улиците на кретено-масонска британия, и че режима на Асад води атаки с "химическо оръжие" с/у собственият си народ, докато запада създаде ИД и им доставяше целогодишно оръжие, муниции и провизии, те не си ги произвеждаха сами. Аз ви казах, че този път алчността и егоизма ще им дойдат в повече, и че алчните и егоистичните предстои да платят най-висока цена, като тя мн често няма да е в пари, предстои да го видите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още