IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран с план Б след американското оттегляне от ядрения пакт

Според правителствен говорител Тръмп ще накара международната общност да изгуби доверието си в САЩ

21:40 | 09.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Техаран, Иран. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Техаран, Иран. Снимка: Архив Ройтерс

Иран е съставил план как да се справи с американското оттегляне от ядрената сделка, заяви днес правителствен говорител, цитиран от агенция ИРНА, предаде Ройтерс.

"Организацията за управление и планиране на Иран начерта план, който е пропорционален на условията на излизането на Америка от ядрената сделка", каза говорителят Мохамад Бакер Нобахт, съобщи БТА.

Той не даде никакви подробности в какво се състои този план. По думите му иранското правителство е отпуснало средства за справяне с различни сценарии, свързани с ядреното споразумение.

Нобахт добави, че решението на американския президент Доналд Тръмп ще накара международната общност да изгуби доверието си в САЩ.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп обяви, че извежда САЩ от ядреното споразумение с Иран, връщайки в сила икономическите санкции срещу страната.

Решението се очаква да увеличи риска от конфликт в Близкия изток, да разстрои европейските съюзници на Вашингтон и да внесе смут в доставките на петрол.

Споразумението, което беше сключено през 2015 г. между международната група „5+1“ (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия) и Иран облекчава санкциите срещу страната в замяна на това Техеран да ограничи ядрената си програма.

Оттеглянето на САЩ от споразумението всъщност е едно от обещанията, които Тръмп даде по време на предизборната си кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още