IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Периодът за инвестиции е най-лош от 1972 г. и прогнозите не вещаят възстановяване

Изминалата година е уникална с това, че липсва актив, който да се представя значително по-добре от останалите

10:30 | 30.12.18 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Азия ситуацията не е по-добра и там най-губещи се оказаха китайските ценни книжа. Индексът Shanghai Composite заличи над 22% от стойността си през 2018 г. Регионалният индекс MSCI AC Asia Pacific се придвижи в посока надолу с 17%. Интересното е, че според проучване, проведено от Citigroup сред институционални инвеститори, акциите на развиващите се азиатски пазари ще са най-добре представящите се активи през 2019 г.

Изправени пред алтернативата за по-добри доходи от американските облигации инвеститорите изтеглиха значителни средства и от турския, аржентинския и други развиващи се пазари, а инвестициите в Русия също намаляха след налагането на санкции на страната.

„Множество местни централни банки бяха принудени да повишат драстично лихвените проценти, за да спрат изтичането на капитали. Тази политика обаче винаги има и друго измерение – увеличените разходи по обслужването на дълговете на местния бизнес и население“, обяснява Даниел Димитров, изпълнителен директор на Реал Финанс.

Има ли шанс за обръщане на тренда

Банката за международни разплащания предупреди наскоро, че нормализирането на паричната политика вероятно ще предизвика вълна от резки разпродажби през следващите месеци.

Клаудио Борио, главният икономист на Банката за международни разплащания, коментира, че нормализирането на паричната политика ще бъде предизвикателство в контекста на напрежението в търговията и политическата несигурност. Увеличаването на лихвените проценти от централните банки по света определено ще натежи на капиталовите пазари, особено като към това се прибави и очакването за забавянето на икономиката в световен мащаб.

Нарастващите цени на заемите може да забавят растежа, Федералният резерв реши да увеличи лихвите с четвърт процентен пункт до диапазона 2,25-2,5%, като централните банкери посочиха като аргумент за решението си затегнатия пазар на труда и здравословния икономически растеж.

Фед смята, че рисковете пред икономиката са сравнително балансирани, като се ангажира да продължи да наблюдава развитието на глобалната икономика и да оценява икономическите перспективи. Решението на Федералния резерв за увеличение на лихвите беше обявено въпреки предупрежденията от страна на американския президент Доналд Тръмп Фед „да не прави още една грешка“.

От друга страна и Европейската централна банка обяви край на своята програма за изкупуване на активи в края на този месец.

„Едно нещо е сигурно - централните банки трябва да приберат монетарните си оръжия (макар че може би няма да успеят докрай ), преди да ги използват пак, за да стабилизират икономическата активност и инфлацията, като тук остава въпросът кой, къде и колко добре е използвал времето, предоставено от монетарните власти“, смята Бончо Иванов. Според него прочитът на икономическите данни, текущото равнище на фундаменталните оценки, отделната концентрация на евтини пари по сектори, продължаващата разнопосочност на политическите решения, касаещи глобалния икономически и политически ред, вещаят не по-малко волатилна 2019 г.

„Дали новата година ще е тази, в която на централните банки ще им се наложи отново да извадят „оръжията“ си, е трудно да се каже, но този момент изглежда все по-близо“, допълни анализаторът.    

В последния доклад на Международната банка за разплащания е посочено, че един от важните моменти за инвеститорите през следващата година ще продължи да бъде търговският конфликт между САЩ и Китай. Последните макро данни също така подчертават нарастващите рискове за икономиката на Пекин. И въпреки че двете най-големи икономики в света се договориха за 90-дневно примирие, повечето наблюдатели са скептични относно възможността за сключване на споразумение през този период.

„Очаквам негативният тренд да се задържи поне до средата на 2019 г., когато може основните проблеми пред пазарите да намерят своето решение – успокояване на отношенията САЩ – Китай, задържане на лихвените нива от Фед в условията на влошаващи се икономически показатели, крайно решение по отношение на Brexit и преодоляване на кризата през германския автомобилен сектор”, прогнозира Даниел Димитров.

Тримесечно проучване на лондонската фирма Absolute Strategy Research сред 200 фонд мениджъри показва, че американският фондов пазар ще търпи загуби през 2019 г.

„През следващите 12 месеца хората ще искат да се пренасочат към развиващите се пазари“, се казва още в проучването, цитирано от Financial Times.

*Изчисленията в статията са към 20 декември 2018 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Колкото по света. Т.р., на думи да, на практика - *** от банана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
Не говорим за истински комунизъм , а за уродливата му агонална форма . Или си мислиш , че има свободен пазар и икономика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
1.Икономиката ни НЕ Е КОМУНИСТИЧЕСКА2.Хапчетата!3.Яко нещо още не е наред, GOTO 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Mohave _
преди 5 години
Никой не инвестира в комунистическа икономика . Лошото в случая е ,че няма как да се промени средата , за да се търси спасение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
...А аз му казвам пълзящо навлизане в новата световна икономическа криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Всъщност, годината е 1971 г. Тогава Никсън отхвърля златния стандарт, като отвързва долара от златото. Тогава е бил пикът на понятието - средна класа, тогава е бил и пикът на заплатите в развития свят. Оттогава насетне, та до наши дни, средната класа е почти изчезнала, а заплатите са стигнали своя минимум. Цяло чудо е, че всичко това е продължило толкоз дълго време. Вероятното обяснение е в перманентната гореща война, която доларът води оттогава из целия свят. Война, която е опакована в блажна амбалажна хартия, на която с химически молив е написано - "Национална сигурност на САЩ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
а ха хаа хахах ... много як коментар :)))+++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
scott
преди 5 години
саботьорство, а? Напротив, ного добре премислена стратегиес от страна на ФЕД!ДА ТИ КАЖЕМ: това с ниските лихви и количествените беше икинимически експеримент изпробван върху големи маси от хора. първо в япониа, а после и в европа. Дойдохме до края на цикълъ. Кво се случва там - гоуема поларизацион на обществото. Бедните вече не могът да изплуват и не си викат: ше си намерим пета работа да си плащам втората ипотека а си казват, че нещо не е наред, играта ги обрича и се замислят да си оправат животъ посрецтвом ак47. Богатити се преситено богати, некъв от ФЕД ти плещи глупости за безкраен растеж, струи оптимизъм за следващите 10 века и нема никъв корекцион на мисленето им. А, да, нема и средна класа. отдзавна е убита по метода на субсидиес, изкривяване на пазара и манипулираните пичелби за наште хора + предизвиканите загуби за ненашите. Пълна стагнациа, нема движение у обществото и продажбите се случват не щото имаш хубава, здрава и полезна стока на пазара, а щот некъв ***-мушеник е монтиран за фронтмен на непроизведена такава. Пълен триумф на соцялистическиа начин на живот и производство. Банките не са банки и на хората не им пука. Найс, а? Ей затва ФЕД ти увеличи лихвес! Или бам или неква надежда за хората с малко капитал да се върнат у играта. Палячото-егоцентрик Тръмп нема да им даде никъв шанс и ше им обезмисли изцело усилиес. И! Ние не сме японци. дет от люлката ги възпитават у самурайски дух и себеотрицание. Те могът да издържът на количествени още 50 години, разглезените европейци и останалиа свет - НЕ! Ше се търси силово решение на въпросът. И това, само защото големите гяволета се намърдаха у големите пари и не ги върнаха в икономиката, а се направиха на богове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Не пиши на тая тема, че ей сега ще пуснат 2-3 статии, как цените им се вдигали, а не ми се чете и неделя за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
Импе - пич си, ама в последно време много глупости взе да говориш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още