IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще бъдат последиците от напредването на прехода към възобновяема енергия?

Китай е абсолютният лидер в прехода към чиста енергия

12:36 | 13.01.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийната трансформация, водена от развитието на технологията за добиване на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), ще промени глобалното разпределение на властта, отношенията между държавите и основните фактори в геополитиката, показва мащабно международно проучване, публикувано и цитирано от Euractiv. 

„Глобалната енергийна трансформация чрез ВЕИ ще има значителни геополитически последици“, се твърди в докладът, представен в Абу Даби.

„Тези промени ще окажат влияние върху отношенията между държавите и ще доведат до фундаментални структурни размествания в глобалната икономика и различните общества“.

Проучването, ръководено от бившия президент на Исландия Оулафюр Рагнар Кримсон, беше представено в Абу Даби от Глобалната комисия за геополитиките на енергийния преход, независима организация, създадена преди една година под егидата на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

За първи път международно изследване проучва геополитическите последици от напредъка при глобалния преход към възобновяема енергия.

Държавите износителки на изкопаеми горива като Русия и арабските страни ще бъдат „силно засегнати“ от прехода, докато други държави като Китай ще се окажат „абсолютни победители“, заяви Кримсон по време на представянето на доклада.

„Влиянието на някои държави като Китай ще се увеличи, тъй като те вече са направили големи инвестиции в развитието на възобновяемите технологии и са разширили своя капацитет, за да се възползват от възможностите, които се разкриват пред тях“, добави още той.

Според Кримсон държавите, които разчитат изключително на износа на фосилно гориво и закъсняват със своето адаптиране към промените, рискуват да загубят сегашното си влияние.

По данни на Програмата на ООН за околната среда повече от половината от новоизградените соларни мощности в света през 2017 г. се намират на територията на Китай.

китай китай

Азиатската страна обяви, че ще започне да строи пилотни проекти за генериране на електроенергия от вятърни и слънчеви централи без държавно финансиране.

„Усилията на Китай за проучване, развитие и инвестиране във ВЕИ предлагат на индустрията възможност да изпревари американските и европейските конкуренти“, се отбелязва в проучването.

Заради своите силни позиции в областта на чистата енергия Европейският съюз и Япония също се котират сред бъдещите лидери на глобалния енергиен пазар.

Докладът показва, че по-голяма част от промените, предизвикани от глобалната енергийна трансформация, ще бъдат положителни, като новите икономически ползи и възможности ще намалят зависимостта от вноса на изкопаеми горива.

Снабдяването с енергия вече няма да бъде област за ограничен брой държави, тъй като повечето страни ще имат потенциал да постигнат енергийна независимост, като така ще подобрят и своето икономическо развитие и своята сигурност.

Освен по-голямата енергийна независимост, към ползите могат да се прибавят още подобряването на сигурността и качеството при храните и водата и понижаването на броя на конфликтите, свързани с енергийните източници.

Този преход обаче ще доведе и до нови предизвикателства, показва проучването.

Бързото загърбване на изкопаемите горива може да създаде финансов шок със значителни последици за световната икономика.

Преходът също ще ликвидира множество работни места в страните с развит добив на изкопаеми енергийни източници.

Възможно е да възникнат проблеми с киберсигурността, породени от нарастващата дигитализация и разширяването на електрическата мрежа.

Преходът ще създаде зависимост към някои минерали, необходими за производството на нови продукти като батерии за електрически автомобили или слънчеви панели.

Въпреки тези трудности, докладът е категорично положителен към прехода - „енергийната трансформация в крайна сметка ще насочи света в правилната посока чрез справяне с климатичните изменения и чрез насърчаване на просперитета на устойчивото развитие“, заключва проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 4
doba
преди 5 години
Голямо строене на перки/фотоволтаици ще падне, за да се компенсират повече от 3 000 000 000(ТРИ МИЛИАРДА)тона въглища, изгаряни в китайски ТЕЦ всяка година. Може би столетия, може и хилядолетия!:)Ето го и настоящото производство на ел.енергия в БГ:http://eso.bg/?did=32#Работа на ЕЕСВяЕЦ: 0.24%, ФЕЦ3: 0.05%Идва студена зимна нощ, в която пак ще се топлим на въглища и уран...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
http://***.cspfocus.cn/en/ хвърли за обща култура едно око на първите 20 новини . строят си хората централи свързват си ги към мрежата , планират нови ... пък ние пак да си пишем за въглища и уран ... и м/у другото още доста дълго ще си пишем за въглища и уран в БГ , и ще си ги ползваме , да си спокоен де ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
doba
преди 5 години
Може и да се повтарям - ни най-малко съм против Прогреса!Вкъщи всички лампи са LED, бойлери, перални, климатици са A+++.., изолация и т.н.За всичко това не съм получил абсолютно никакви помощи/субсидии и т.н.Преди много, стотици години така се е осъществил прехода от галери към платноходи, след това към параходи и най-накрая към кораби на дизел(вечи има и ядрени на уран) - БЕЗ НИКАКВА ПОМОЩ! Пазарна икономика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
doba
преди 5 години
Това, че ги инвестира не означава че е на печалба.:)Едно време си спомням, като ученици ни обясняваха как ще учените ще направят вечно да е лято - шест ядрени Слънца(създадени от хората) ще обикалят Земята и няма да има нужда да се топлим.Също и как ще 'засадим' домати, краставици и т.н. и те ще растат навсякъде без нужда от грижи.Та така. Кога и Кой. Дали.НО живеем сега, климатика е на макс, с ток главно от въглища и уран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
какво говори Бил Гейтс в популярни медии и в какво си инвестира парите са две различни неща :))) ... това е едно изречение извадено от негово интервю ... виж действителността е по-различна :https://***.technologyreview.com/s/611503/alphabet-in-talks-to-spin-out-its-molten-salt-storage-play/както пише red6 - И това не е въпрос на "дали", а на "кога" и "кой".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 5 години
Хех, *** да се чете д у х а.Железен филтър на инвестор-а, БРАВО!Колкото до напредъка на Китай към ВЕИ, в момента там се горят над 3 000 000 000 (ТРИ МИЛИАРДА)тона въглища в ТЕЦ, повече отколкото в целия друг свят. Оттам са и големите им обгазявания(вкл в Пекин), в сравнение с които нашите в Сф са като детска градина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
doba
преди 5 години
Енергетиката на БГ в реално време:http://eso.bg/?did=32#Работа на ЕЕСМнението на Бил Гейтс по въпроса с перките и волтаиците:https://***.vesti.bg/tehnologii/bil-gejts-sasht-veche-ne-sa-lider-v-iadrenata-energiia-6090482Там: 'Проблемът е, че "е малко вероятно да имаме суперевтини батерии, които да ни позволяват да съхраняваме достатъчно енергия за когато няма слънце или не духа вятър.'Това е реалността в момента.Дали и кога ще се промени е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Много ми е интересно как ще се хванеш за палците, като излезе добра технология за складиране на точец. И това не е въпрос на "дали", а на "кога" и "кой". Отделно fussion не стои на едно място, нито стандартните АЕЦ са забравени... Иначе да не се окаже и че другата ти прогноза ще зависне и тя - тока после да се окаже и по-евтин на всичкото отгоре. Предстоят едни много интересни десетина години напред с много промени. А ти звучиш все повече като лудитите, дето с пръчките биели лошите машини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 5 години
"Какви ще бъдат последиците от напредването на прехода към възобновяема енергия?"Последиците и дете с потвърдена диагноза за синдром на Даун може да ги посочи: все по-скъпа енергия... Сичко останало е фонов шум, както казват физиците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
zelka007
преди 5 години
:)дЖелезен ... едни и същи неща дъвчеш под всяка подобна статия ... въпросния доклад :http://geopoliticsofrenewables.org/assets/geopolitics/Reports/wp-content/uploads/2019/01/Global_commission_renewable_energy_2019.pdfсложи от едната страна авторите и погледни кои са и какви длъжности заемат членовете на съвета , от другата страна сложи себе си и твойта длъжност в международните среди . виж накъде ще отидат везните и после пиши за талибани , розови слончета и действителност . слагат рассиа и арапитеи защото са производители от голяма величина . арапаите не ги мисли , те инвестират в недвижими имоти и разни бизнеси по цял свят . ще се оправят . мисли за любимците ти :https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/rus/че почти 30% от населението работи в индустрии свързани с добивната промишленост по един или друг начин . и че по отдалече трябва да мислят за това . само виж в горния линк колко им се е сринал износа за 3-4 години и това ако не е показател колко зависят от изкопаемите горива :))) .освен това арапите строят сума ти нови PV и CSP централи , ще минат в близките 10-15 години на 100% електричество от възобновяеми източници :))) . отбележи без ядрени мощности , нищо че вовата и арабския шейх се здрависват като *** от бронкс . бизнеса си е бизнес . всичките държави от арабския полуостров имат планове за диверсификация на индиустриите си . мислят за бъдеще без голямо значение на изкопаеми горива .а ръста на ВЕИ индустрията е такъв че затрива постепенно конвенционалните производители на енергия . в целия развит свят , дето и ние сме там вече . ръстът на въглища е за развиващия се свят , ама и там вече залагат на ВЕИ . и то сериозно . за газта никой нищо не споменава в момента . тя ще играе сериозна балансираща роля в кратко срочен и средносрочен план . затова инвестират . ама инвестират и във вятър (перки) , и в слънце ( PV и CSP ) , и в батерии , и в преносни мрежи ...пък за транспорта не ми се пише . няколко пъти смятах и ти писах колко ток ще трябва ако от утре ВСИЧКИ автомобили станат електрически . никакъв проблем :))) . по интересно ще стане когато камионите станат електрически и автобусите . Аспарух и Бойчо често пускат статии за ВЕИ , лично ще имам грижата да ти пусна линкчета към работещи електирчески самолети за къси разтояния - пътнически , подчертавам път-ни-чес-ки , когато станат готови - края на тази началото на следващата година , и там ги чака електрификация . ще се постарая да ти пусна линкче и към първия готов за производство масов ферибот - електрически :))) . ще сме свидетели и там на електрификация ... сега има и си работи , разработват второ поколени , което че е готово за търговско приложение .прави впечатление , че хората си бачкат по света и много-много не ги грее какво пише тук из форума по таквиз въпроси :))) . в интерес на истината и по чужбинските форуми има изказвания подобни на твойто и пак не ги грее какво пишат , ами си бачкат и търсят и намират решения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още