IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран възнамерява да поднови дейността на ядрения реактора Арак

На извънредно заседание във Виена по-късно днес Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай ще разговарят с представители на Иран

18:20 | 28.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководителят на Иранската организация за ядрена енергия Али Акбар Салехи заяви в неделя, че страната ще поднови дейността в ядрения реактор Арак, работещ с тежка вода, информира Ройтерс, цитирайки иранската агенция ISNA.

Тежка вода може да се използва в реактори за производство на плутоний, гориво, използвано при създаване на ядрени бойни глави. 

През май Иран спря да изпълнява някои ангажименти от ядреното споразумение, подписано през 2015 г., в което влизат и световните сили, след като САЩ едностранно се оттеглиха от споразумението през 2018 г. и отново въведоха санкции срещу Техеран.

Останалите страни-поддръжници се опитаха да запазят споразумението, но това се превръща във все по-трудна задача, тъй като напрежението между Вашингтон и Техеран ескалира през последните седмици.

По-късно в неделя Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай ще се срещнат с Иран във Виена, за да обсъдят как да спасят споразумението на извънредно заседание.

На 3 юли президентът Хасан Рухани заяви, че Техеран ще увеличи количествата на обогатен на уран и ще рестартира реактора с тежка вода в Арак след 7 юли, ако нациите в ядрения пакт не защитят търговията с Иран, обещана в сделката, но блокирана от санкциите на САЩ.

Загърбването на ангажиментите може да бъде спряно, посочиха от Техеран, ако останалите подписали споразумението страни удържат на обещанията си.

Западните сили заявиха, че ядрените амбиции на Иран трябва да бъдат ограничени поради опасенията им, че Техеран възнамерява да изгради ядрени оръжия. В същото време Техеран отрича това.

Срещата в неделя ще бъде председателствана от генералния секретар на ЕС по външната политика Хелга Шмид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още