IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Воюващите страни в Либия обявиха примирие

Спазването му обаче ще е трудно заради раздробените военни съюзи в страната

10:21 | 12.01.20 г.
<p>
	Ръководителят на правителството на националното съгласие в Либия Файез ас Сарадж.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Ръководителят на правителството на националното съгласие в Либия Файез ас Сарадж. Снимка: EPA/БГНЕС

Източнолибийските сили, лоялни на командира Халифа Хафтар, обявиха примирие в западната част на страната, която включва столицата Триполи, влизащо в сила от 00,01 ч. в неделя, а международно признатото правителство на националното съгласие прие примирието, предава Ройтерс.

От април насам силите на Либийската национална армия, лоялни на Хафтар, водеха кампания за превземането на Триполи, където се сражаваха със силите на правителството на националното съгласие.

В публикувано в интернет комюнике рано в неделя базираното в Триполи правителство на националното съгласие съобщи: „В отговор на призива на турския и на руския президент за примирие ръководителят на Президентския съвет на правителството на националното съгласие обявява примирие, започващо в 00:00 часа на 12 януари“.

Макар че Либийската национална армия отхвърли в четвъртък призив на Турция и Русия за примирие в конфликта, който безпокои все повече международната общност, нейният говорител Ахмед Масмари съобщи във видео изявление късно в събота, че армията е приела примирие в западните области, „ако другата страна спазва примирието“.

Той предупреди, че всяко нарушаване ще получи „суров отговор“.

Мисията на ООН в Либия (UNSMIL) приветства примирието и призова воюващите страни „да го спазват стриктно и да създадат пространство за мирните усилия за разрешаване на всички спорове чрез либийско-либийски диалог“.

Турция подкрепя базираното в Триполи правителство на националното единство, оглавявано от Файез ас Сарадж, а руски наемници бяха изпратени в помощ на източните сили.

Спазването на примирието вероятно ще е трудно след ескалацията през последно време на боевете около Триполи и стратегическия крайбрежен град Сирт и предвид раздробените и хлабави военни съюзи в Либия, коментира Ройтерс.

Лоялни на Хафтар сили съобщиха тази седмица, че са установили контрол върху Сирт след бързо настъпление, предшествано от въздушни удари.

По-рано вчера германският канцлер Ангела Меркел заяви, че в Берлин ще се проведат мирни преговори за Либия и допълни, че воюващите страни там ще трябва да изиграят основна роля за намиране на решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още