IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма случай на коронавирус у нас

Случаите на заболяването в света растат, а властите засилват мерките за ограничаване на разпространението му

11:45 | 01.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg

Изследваните 22 проби са били отрицателни, няма регистриран заразен с коронавирус у нас към този момент. Това съобщи председателят на щаба за борба със заболяването проф. д-р Венцислав Мутафчийски, цитиран от БНР.

“22 случая са отрицателни, включително и междулабораторния контрол с проба от ВМА е потвърдително отрицателен. Нямаме регистриран случай на заразен с COVID-19 в България към този момент“, заяви той.

“Последните часове няма обработени проби, те започват да се обработват в момента“, каза още проф. Мутафчийски и разясни: “10 проби са заложени във ВМА, а към 7,30 часа тази сутрин все още нямаше пристигнали проби в националната лаборатория от болниците в страната, както и централната болница в София. На следващия брифинг ние ще обявим колко са пробите, които са обработени днес и какви са резултатите“. 

Актуална информация от кризисния щаб се очаква и към 17.00 часа.

Д-р Ангел Кунчев, който е главен държавен здравен инспектор и зам.-председател на Кризисния щаб, обаче коментира пред БНР, че „започваме да изтощаваме здравната система, преди да се е случил реалният проблем". "Въпрос на време е и у нас да бъде регистриран случай на коронавирус. От самото начало казваме, че никакви мерки на граничен контрол не могат да спрат разпространението, но могат да намалят риска от масивен внос и от вътрешно разпределение”, допълни той.  

Според него една евентуална епидемия в никакъв случай няма да достигне заболеваемостта както при грипа, но за сметка на това ще регистрира по-висока смъртност и то в определени групи“.

„Ако има нещо, по което коронавирусът да се различава от обикновения грип, е, че удря високите възрастови групи. При най-песимистичния вариант ще имаме няколко десетки хиляди заболели, но смъртността ще се движи в границите от 15-18% при над 80-годишните, около 2% при хората в средната възраст. Процентът ще е нулев при децата до 10 години. Смъртността при COVID-19 е далеч по-оптимистична от другите два коронавируса, с които се срещахме в предишни години“, каза д-р Кунчев.

Същевременно лидери в Европа, Близкия изток, Северна и Южна Америка наложиха забрана за големи събирания и по-строги ограничения за пътуванията на фона на разпространението на новите случаи на коронавирус в цял свят, предава Ройтерс.

САЩ съобщиха в събота за първи смъртен случай от заболяването – мъж на около 50 години в щата Вашингтон, където според официални представители два от трите регистрирани случая са в старчески дом. Десетки обитатели на дома проявяват признаци на заболяването.

Въпреки че повечето американци са изложени на нисък риск от вируса, нови смъртни случаи отвъд океана може да са неизбежни след първия случай в страната, заяви вицепрезидентът Майк Пенс, цитиран от CNN.

Пътуващи от Италия и Южна Корея ще бъдат подлагани на допълнителен скрининг, съобщиха американският президент Донад Тръмп и високопоставени представители на пресконференция в Белия дом, като предупредиха американците да не пътуват в засегнати от коронавируса региони в двете страни.

Пенс каза, че забраната за влизане в страната на пътуващи от Иран ще бъде разширена и ще включва всички чуждестранни граждани, които са посетили Иран през последните 14 дни.

САЩ може да ограничат и пътуванията по южната си граница с Мексико, съобщиха официални представители. Те обаче насърчиха американците да пътуват в страната, включително в щати, в които са регистрирани някои от над 60-те случая в САЩ.

Епидемията нарушава търсенето на полети и много авиокомпании спряха или промениха услугите си. След пресконференцията в събота Белият дом проведе видеоконферентна връзка с представители на авиокомпаниите, за да обсъдят нови ограничения на пътуванията.

American Airlines съобщи късно в събота, че спира всички полети до Милано.

Нови случаи

Еквадор съобщи за първия си случай на коронавирус – жена, която пътувала от Мадрид, а Мексико е регистрирал четири случая, всички на хора, които са посещавали Италия.

Бразилски официални представители потвърдиха втори случай в страната – пациент от Сау Паулу, който неотдавна посетил Италия.

Докато правителствата в цял свят увеличават усилията си да спрат разпространението на вируса, Франция обяви временна забрана на събирания на публични места на повече от 5000 души. Страната обяви още 16 нови случая, с което общият им брой достигна 73, и отмени полумаратон с 40 хил. участници, който трябваше да се състои днес.

Швейцария съобщи, че забранява събития, на които се очакват над 1000 души.

Над 700 туристи остават под карантина в хотел на Канарските острови, след както няколко италиански гости дадоха положителна проба за коронавирус.

Училища и университети в Италия, която преживява най-голямата епидемия със заболяването в Европа, ще останат затворени за втора поредна седмица в три северни области. Страната е обявила над 1100 случая и 29 починали.

Внимание към Иран

Иран обяви пет нови случая на заболяването, с което общият им брой стана 13, а Катар съобщи за първи случай в събота, с което Саудитска Арабия остана единствената страна в Персийския залив без потвърдени случаи на коронавирус.

Армения съобщи за първия случай на заразен в неделя – гражданин, който се върнал от съседен Иран.

Техеран нареди училищата да останат затворени до вторник и удължи срока на затваряне на университетите.

Властите в страната забраниха концерти и спортни прояви за една седмица. Те забраниха и свижданията в болници и старчески домове, след като броят на потвърдените случаи в страната достигна близо 600.

Ирански депутат почина от заболяването заедно с още над 40 иранци, а редица високопоставени представители на страната дадоха положителен резултат за вируса.

Азербайджан съобщи вчера, че е затворил границата с Иран за две седмици, за да предотврати разпространението на коронавируса. Двама граждани на страната, които пътували до Иран, са дали положителен резултат за заболяването и са поставени под карантина.

В континентален Китай бяха обявени нови 573 случая на коронавирус на 29 февруари спрямо 427 предишния ден. Смъртните случаи са 35 спрямо 47 предишния ден, с което общият брой на починалите достигна 2870.

Епидемията, която започна от Китай, е отнела живота на близо 3000 души в цял свят.

Тайланд обяви първия си смъртен случай от вируса в неделя, а в Австралия бивш пътник от круизния кораб Diamond Princess, който беше поставен под карантина край бреговете на Япония, почина в западния град Пърт.

Църкви в Южна Корея затвориха врати и много от тях отслужиха служби онлайн на  фона на мерките на властите за ограничаване на събиранията на обществени места. Страната съобщи за 376 нови случая на заразени, с което общият им брой нарасна до 3526.

Всичко за разпространението на коронавируса четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още