IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заразените с коронавирус в света вече са над 1 млн. души*

Прагът беше достигнат само четири месеца след появата на заболяването в китайския град Ухан

23:35 | 02.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Епицентърът се измества към Европа

Франция регистрира първи смъртен случай от коронавирус на 14 февруари, знак за предстояща промяна на центъра на вируса. Скоро след това всеки ден в Европа се регистрират нови случаи, като броят им надхвърля този по време на пика в Китай. Епидемията в Иран, където вирусът се появява на 19 февруари, показва проблемите, пред които са изправени по-бедните страни при овладяването на вируса.

Италия става сърцето на епидемията в Европа, след като вирусът се разпространява активно в богатите северни области в средата на февруари. Италиански градове са поставени под блокада от 22 февруари, а ограниченията в крайна сметка обхващат цялата страна на 9 март. Смъртните случаи надвишават тези в Китай, тъй като застаряващото население на Италия, най-възрастното в Европа, понася най-тежкото бреме на пандемията. В съседна Испания смъртните случаи нарастват до второ най-високо равнище в света. В страната е въведено извънредно положение на 14 март.

Британският премиер Борис Джонсън се заразява с вируса, както и принц Чарлз. Германският канцлер Ангела Меркел се поставя под карантина на 22 март, след като лекарят й дава положителен резултат, а бившият френски министър Патрик Деведжиан умира от COVID-19. Франция и Германия вливат милиарди за стабилизирането на икономиките и компаниите си, а финансовите министри на Европейския съюз обсъждат използването на средства на стойност 410 млрд. евро (448 млрд. долара) от Европейския механизъм за стабилност.

Америка се пробужда

САЩ регистрират първи смъртен случай от COVID-19 на 29 февруари, но броят на регистрираните случаи остава малък за известно време заради ниските нива на изследванията. В средата на март холивудската суперзвезда Том Ханкс казва, че е болен от вируса. Същия ден Националната баскетболна асоциация отменя остатъка от сезона. Световната здравна организация обявява официално заболяването за пандемия.

Американският президент Доналд Тръмп въвежда извънредно положение на територията на цялата страна на 13 март, след като по-рано омаловажава рисковете от епидемията. С разширяването на тестовете случаите в САЩ се увеличават и щатът Ню Йорк се оказва следващото огнище на заразата. Броят на случаите надвишава този в провинция Хубей на 30 март, а болниците в Ню Йорк се борят с недостига на основно оборудване като обдишватели. Лекари и медицински сестри, които говорят за липсата на защитно оборудване, се натъкват на репресивни мерки от болниците.

Тръмп подписва пакет от стимулиращи мерки на стойност 2 трлн. долара, които осигуряват около 500 млрд. долара за кредити и друга помощ за големи компании, включително 62 млрд. долара за авиационния сектор. На американците със средни и ниски доходи са обещани директни плащания, а болниците трябва да получат помощ от 117 млрд. долара.

Множество работни места в САЩ са загубени на фона на прилаганите от градовете мерки за оставане на хората по домовете им и социално дистанциране. В четвъртък министерството на труда съобщи, че над 6,65 млн. американци са подали заявления за безработица предходната седмица, над два пъти повече от регистрираните 3,31 млн. заявления предходната седмица.

Опасения за втора вълна

Докато Европа и САЩ се борят за забавят разпространението на вируса, азиатски градове, които овладяха първата вълна на заразата от Китай, започват да регистрират нови случаи, идващи чрез хора, пътували в западни страни.

Данни на Китай, които САЩ подлагат на съмнение, показват нула новозаразени на 19 март, но страната регистрира заразени на границите си. Хонконг и Сингапур отбелязват най-голямото си повишение на броя на заразените за един ден на 20 март, главно хора, пристигащи от чужбина. Те започват да затягат мерките, налагат карантина и начини за проследяване на новозаразени.

В Индия правителството нарежда блокада на цялата страна, най-голямата в света с над 1,3 млрд. души, в рамките на усилията му да не позволи вирусът да се разпространи сред уязвимото му население.

Епидемиолози казват, че дори след като страните овладеят първата епидемия, вирусът вероятно ще се завърне на по-късни вълни като пандемията от испански грип през 2018 г. Нарастващите данни, че значителна група заразени хора не проявяват никакви симптоми и вероятно разпространяват вируса към други хора, които остават незасечени, засилват опасенията, че за овладяването на пандемията ще са необходими месеци.

*Информацията е допълнена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 4 години
...и разбира се "Америка фърст"П.с.Ей тва е президент, който си изпълнява предизборните обещания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
фиг.1
преди 4 години
Ако случаите на туберколоза за 4 месеца се се бяха увеличили 1 000 000 пъти, това би имало някаква, макар и далечна връзка със статията. Иначе, по същата логика може да питаш и колко души е убил самогона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Ми супер, а от туберкулоза колко?И колко деца?!На 7 500 000 000 население на земното търкале.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още