IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната геополитика на Турция – агресивни ходове с неясна перспектива

Плановете на Анкара да се превърне в регионален енергиен хъб продължават да бъдат възпрепятствани от исторически и политически фактори

15:33 | 18.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Ердоган. <em>Снимка: Getty</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Ердоган. Снимка: Getty

Отношенията с Израел

Енергетиката е водеща тема и в преговорите между Турция и Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря с тогавашния министър-председател на Турция Реджеп Ердоган по телефона чрез посредничеството на американския президент Барак Обама. По време на този разговор Нетаняху се извинява на Ердоган за нападението на „Мави Мармара“, съгласявайки се да изплати обезщетение на семействата на загиналите.

Извинението е последвано от преговори между двете страни през 2016-2017 г., които целят да нормализират отношенията. През юни 2016 г. Турция и Израел подписват споразумение за примирие, съчетано с план за транспортиране на природен газ. Тогава израелският външен министър посещава Турция, за да се срещне с министъра на енергетиката Берат Албайрак, първата официална визита от 2010 г. Най-рентабилният маршрут за пренос на газ за момента минава през Ливан, Сирия и Турция, но това се оказва политически неизгодно. Алтернативата е да се премине през водите на Кипър. Но за Израел това означава да се забърка в конфликта с острова. В крайна сметка сделка не е постигната.

Енергийният казус

Откритото находище на газ в офшорното поле „Афродита“ допълнително заздравява сътрудничеството между Кипър и Израел. В контекста на газовите доставки Гърция също се включва в групата, след като започва да се оформя идеята за алтернативен маршрут – тръбопровода EastMed, който трябва да минава през гръцкия остров Крит, изключвайки от маршрута Турция.

Отношенията между Кипър, Гърция и Израел се разширяват отвъд газа, за да включат дипломатически и военни връзки. В Анкара това се разглежда като опит да се изолира Турция.

Историческият граничен спор между Турция и Гърция в Егейско море и проблемите около Кипър помрачават опитите за геополитически баланс в Източното Средиземноморие.

В допълнение към проекта EastMed, друго голямо събитие в регионалната енергийна политика е създаването на Източносредиземноморския газов форум (EMGF).

През януари 2019 г. министрите на енергетиката на Италия, Кипър, Гърция, Израел, Египет, Йордания и палестинските власти лансираха EMGF, който има за цел да създаде регионален пазар на газ.

Това втвърди връзките в рамките на групата EastMed и особено с Египет, друг важен производител на газ в Източното Средиземноморие.

EMGF е до голяма степен египетска инициатива, тъй като Кайро има амбиции да стане регионален център за втечнен природен газ (LNG), което има потенциал да се превърне в по-рентабилен вариант на газопровода EastMed, макар и политически рискован. Инициативата не включва Ливан и Турция. Ливан не признава Израел, докато Турция има недобри отношения с повечето от членовете на EMGF.

Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Русия не е хегемон, не се занасяй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Енергийната геополитика на Турция агресивни ходове с неясна перспектива Гедат от Хегемона.Каубой с пищови пуца и трещи няляво-надясно... без да се интересува от никого и от нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още