IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната геополитика на Турция – агресивни ходове с неясна перспектива

Плановете на Анкара да се превърне в регионален енергиен хъб продължават да бъдат възпрепятствани от исторически и политически фактори

15:33 | 18.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Ердоган. <em>Снимка: Getty</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Ердоган. Снимка: Getty

Отговорът на Турция

Всичко това се разглежда като заплаха за Анкара и нарушаване на суверенните права и интереси на кипърските турци и турците като цяло. Предизвикателствата, които EMGF и EastMed поставят пред Турция, принуждава Анкара да промени своята политика след 2016 г.

Международните отношения в Източното Средиземноморие, свързани с природния газ, се разглеждат не само като икономически въпрос, но и като въпрос, касаещ суверенитета. По този начин концепцията за Синята родина - разработена от турската армия - е приета, за да защити турските интереси.

В тази връзка Турция закупува три сондажни плавателни съда, за да защити своето право за добив в Източното Средиземноморие. Това дава възможност на страната да засили своите офшорни сондажни операции, включително и в спорната зона около Кипър.

През март 2019 г. Турция също започва плана „Синя родина 2019“, мащабно военно учение, което се провежда в трите морета около Турция. решението на президента Ердоган да разшири сондажните операции в Средиземно море сигнализира за ескалация в региона.

В края на 2019 г. Турция подписва споразумение с либийското правителство в Триполи за коригиране на морските граници. Идеята на тези договорености целят блокирането на предвидения маршрут на EastMed и отмяната на гръцките претенции за пълни морски права върху своите острови.

Турция подкрепя международно признатото правителство на премиера Файез ас Сарадж, което воюва срещу Либийска национална армия, водена от генерал Халифа Хафтар. Либия е държава с богати запаси на петрол и земен газ, а и граничи с важни търговски трасета в региона на Средиземноморието. Затова и не е никак чудно, че към дестабилизираната страна бързо се насочват редица чужди апетити. Това се отнася и до турското правителство. Търговията е една от основните причини, поради които Анкара се намесва в Либия.

либия либия

Снимка: БГНЕС

За да спрат Либийската национална армия, още през април 2019 Турция разговаря с правителството в Триполи за по-тясно сътрудничество по въпросите на сигурността и отбраната. Твърди се, че Анкара вече е доставила оръжия на милиции, които се сражават на страната на либийското правителство.

В отговор на споразумението межди Либия и Турция, Гърция експулсира либийския посланик в Атина и покани Халифа Хафтар на среща с премиера Кириакос Мицотакис.

Обединените арабски емирства (ОАЕ), които се опитват да ограничат влиянието на Турция в региона, също се включват в морския конфликт в Източното Средиземноморие, подкрепяйки проекта EastMed.

И докато на фона на свитото търсене на газ плановете за ново трасе изглеждат изпаднали в застой, политическата динамика в региона продължава да предоставя неясни перспективи относно нормализирането на отношенията между страните там. Докато решението на Израел да изостави временно идеята за анексиране на Западния бряг, докато с помощта на Вашингтон се опитва да подобри връзките си с ОАЕ и други страни от арабския свят, то ситуацията в Либия не предоставя каквото и да било предположение за деескалация на напрежението.

Към момента всички участници в регионалната политическа динамика не успяват да допринесат за установяване на стабилност в региона, което от друга страна представлява предизвикателство пред извличане на ползи от новооткритите енергийни ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Русия не е хегемон, не се занасяй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Енергийната геополитика на Турция агресивни ходове с неясна перспектива Гедат от Хегемона.Каубой с пищови пуца и трещи няляво-надясно... без да се интересува от никого и от нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още