IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубена кауза ли е въглеродната неутралност за Европа и света?

Целите до 2030 г. са практически невъзможни за постигане, освен ако Европа не реши, че няма нужда от енергия, смята Боян Рашев

22:48 | 01.10.20 г. 7
<p>
	Боян Рашев.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Боян Рашев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въглеродната неутралност е загубена кауза в глобален мащаб и в Европа, освен ако Старият континент не реши да се самоубие икономически. Пренасочването на пари се прави от политици, които нямат реална представа как функционират процесите и които са длъжни да отправят обещания за климатична неутралност, за да бъдат избрани. Много е лесно да се дава обещание за след 30 години. Това заяви Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта зелените политики и пречупването на европейския бюджет през Зелената сделка са "най-уместният инструмент в момента за политиците и корпорациите, който те използват на гърба на съвсем нормалните желания на хората да живеят в един по-чист свят. На правителствата им харесва да преразпределят богатства и климата се оказа перфектната предпоставка да осъществят целите си".

"По отношение на целите на ЕК за редуциране на емисиите с 55% до 2030 г., трябва първо да се уточнят цифрите. Пикът на въглеродните емисии в ЕС беше достигнат през 1979 г., а не през 1990 г., която се използва като референтен период от комисията. За малко повече от 40 години тези емисии са спаднали с около 20%, като най-голяма част от спада се дължи на факта, че тежката индустрия фактически напусна ЕС и отиде в Индия и Китай. И сега ние ги обвиняваме тези компани и държави, че произвеждат много емисии, а те имат много емисии, защото произвеждат продукти, които ние употребяваме."

По думите на Рашев целите до 2030 г са "практически невъзможни за постигане, освен ако Европа не реши, че вече няма нужда от енергия ... по време на извънредните блокировки и спирането на световната икономика потреблението на енергия намаля само с 10% - представете си какво означава да намалим емисиите с 55%. Реалността е, че нефтът, газът и въглищата представляват 85% от световната енергия - и сега и през 79-та година".

Във връзка с потенциалния реципрочен ефект от затварянето на въглищните централи, които са обект на нарастващ натиск в САЩ и Европа, Рашев изрази мнение, че "затварянето на въглищните централи ще доведе до автоматично повишение на потреблението на газ, чиято цена буквално ще излети и ще се върне във времето отпреди шистовата революция."

"При тази политика на ЕС всичките ТЕЦ-ве "Марица" са обречени, използвайки лингнити въглища, защото те произвеждат най-много емисии. Конвертирането им на газ би означавало много по-висока цена на тока и автомична загуба на българската енергийна независимост по отношение на въглищата".

Според Рашев пред България са поставени две опции: "или да играем заедно с държавите от ЦИЕ, които имат смелостта да отстояват своите национални интереси, или да се възползваме от европейските пари да подобрим енергетиката ни, от което така или иначе се нуждаем".

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
пробвай четене на текст с разбиране ... помага да придобиеш по-добра представа за заобикалящият те свят андрешко ... :)))точно в това е гъдела ... държава разкъсвана дълги години от граждански войни ... държава където първите демократични избори са проведени 1990 ... минималната месечна заплата е $100 ... една от най-бедните държави в западното полукълбо ... :))) ... основно земеделска държава със съпътстващите това индустрии ...имат политици с визия и които държат на международните споразумение , 70% от електроцентралите са частни , електропреносната мрежа е държавна ... и залагат на ВЕИ - вятър (имат потенциал за 1000МВт и са усвоили вече около 15%) , имат доказан потенциал за геотермална енергия от около 1500МВт и го усвояват постепенно . взимат безлихвени заеми от американската банка за развитие , последният беше за около $100млн. и изграждат нови подстанции и далекопроводи ... ето ти най-голямата им геотермална централа ...https://***.youtube.com/watch?v=NgbUAzJZVZw&feature=emb_logosan-jacinto-tizate има инсталиран капацитет за производство на енергия от 72 MW с производство между 65 и 72 MW, или фактор на капацитета от около 95% . заводът работи от 2013 г. с PPA с фиксирана цена до 2029г - $129МВтч до 2029 , след това на пазарен принцип , експлотационният срок е около 80 години на съоръжението . произвежда около 255 000 тона СО2 кредити годишно . разполагат с две генериращи турбини , имат 13 производствени кладенеца за пара и саламура и 7 инжекционни кладенеца . работят на затворен цикъл , почти не хабят вода . в пълният смисъл на думата възобновяема енергия , пълна самодостатъчност и независимост на енергията ... :))) ... 72МВт е горе-долу консумацията на цяла София със все жилищата и предприятията ... :)))схващаш ли къде е хуморът в ситуацията ... никарагуа баце ... :))) ... дето викаш държава от третия свят ... виж клипчето - ако можеш да схванеш технологията дето има като послание , после виж некое клипче с падащия комин в мариците и пак пиши за талибани ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
"Математически" е загубена, ще видим "идеалистически" дали ще стане. Доста прасета се въртят из ЕС, ЕК и ЕП. Ако поорежем малко сланината може и да остане нещо сносно за живеене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Тук само някакви талибани взеха да пишат. 80% от населението имали ток - това в 21 век ! Трябва да си завършени *** за да даваш такива примери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
а на Рашката даже няма да си направя труда да му прочета платената статията ... доста платени статии съм му чел вече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
хахаха, май се обърка нещо ... това дето си написал е факт и за това толкова се мотат със зелената сделка ... така ли се уволняват миньори, които могат да гласуват ? ... сега остава въпроса как ти дойде това прозрение ... поумняваш или е имало удар с тежък предмет ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
знаеш ли де е никарагуа импе ... :)))2001г имат около 750МВт инсталиран капацитет ... :))) , по-малко от единия блок в АЕЦ-а , 47% от населението има достъп до ток ... :)))2020 вече имат малко над 2000МВТ , 81% от населението има достъп до ток ... :)))никарагуа импе ... :)))около 55% от инсталираният капацитет е на мазут и газ , другото обаче е интересно ... :)))около 10% е водноелектрически централи , по-скоро две големи и много микро вец ...около 35% вятър и геотермални ... не още фосили , а вятър и геотермални , слънцето го започват от миналата година в мащаб ... :)))финансират се от разлини места , световната банка , германската банка за развитие , корейската , японската ...токът за промишлеността е по-евтин от този в ядрената и въглищна сила България ... токът за бита им е съвсем малко по-скъп от у нас ... по площ са малко по-големи , а по население са с 500х по-малко ... :))) ... никарагуа импе ... :))) ... имат план да си изпълнят договорът от париж със слънце , вятър и геотермални източници от началото на септември до към средата са генерирали 70% от енергията си от ВЕИ (вец , вятър и около половината оставащо от геотермална) .... никарагуа импе ... :)))имат специална програма за развитие на геотермалната , вятъра и отскоро на слънцето ... решили са да не залагат на ядрена ... внедряват в разпределителната мрежа смарт мрежи за интегриране на ВЕИ , основно слънце и вятър ... никарагуа импе ... :))) ... и токът им не е по-скъп от мега великата технологична държава с ядрени централи България ... как го правят , я разсъждавай малко да те чуя ... и то без еврофондове , които ние ще имаме , само със заеми от банки за развитие и собствени средства ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Политиците се интересуват само от преизбирането си...ама мислят ли, че в един момент хората ще ги погнат с камъни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още