IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай спечели търговската война и накара американците да платят сметката

Макар че търговското напрежение между двете най-големи икономически сили в света не започна при Тръмп, той разшири борбата с безпрецедентни мита и санкции

17:01 | 21.01.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръждивият пояс си остана ръждив

По време на предизборната си кампания през 2016 г. Тръмп обеща да съживи Ръждивия пояс (който обхваща голяма част от американския Среден Запад – бел. ред.), като се противопостави на Китай и върне работните места у дома. Това не се случи.

Ръстът на работните места в американското промишлено производство в САЩ спря през 2019 г., отчасти заради намаляващия износ. Дори области, в които се намират индустрии като стоманената, получила изрична защита от митата на Тръмп, регистрираха спадове на заетостта, сочи изследване на икономиста Майкъл Уаф от Stern School of Business към Нюйоркския университет, което показва, че търговската война не е променила значително траекторията на американското промишлено производство.

„Тези производства съвсем естествено ще се установят в чужбина. Защитата може би малко забавя процеса. Няма данни митата да са били от полза за служителите“, казва Уаф.

Нарушаването на световната икономика заради пандемията през 2020 г. затруднява изчисляването на последиците от митата върху работните места и инвестициите.

Китай се промени със собствен темп

Администрацията на Тръмп съобщи, че митата са били лост спрямо китайците, който ще ги принуди да направят реформи в полза на американски компании. „Харесвам добре насочени мита, защото те карат несправедливи конкуренти от други страни да правят каквото поискаш от тях“, заяви Тръмп.

Най-голямата победа, която администрацията обяви в рамките на търговската сделка, бяха обещания от Пекин да засили защитата на интелектуалната собственост. Но това вероятно е в интерес и на Китай.

Марк Коен, експерт по китайско право от университета „Фордъм“ в Ню Йорк, казва, че макар Пекин да е направил „огромни законодателни промени, за да засили защитата на интелектуалната собственост през последните две години, собствените му мотиви за засилване на иновациите вероятно са били по-важен фактор от американския натиск. Споразумението „не предизвика структурни реформи в Китай, които биха направили системата му по-систематично съвместима с повечето в света“, допълва той.

Китайски компании са платили рекордните 7,9 млрд. долара за интелектуална собственост на САЩ през 2019 г., което е ръст спрямо 6,6 млрд. долара през 2016 г., а китайски съдилища са наложили някои рекордни глоби за нарушаване на интелектуалната собственост, включващо американски компании. Но ръстът беше по-бавен в сравнение с плащанията на Китай за интелектуална собственост към целия свят, сочат данни на Световната банка. Те показват, че плащанията за САЩ са били част от обща тенденция. Търговска Търговска

Вашингтон не е успял да извлече значителни ангажименти за реформи и от държавни китайски компании, които също бяха посочени сред причините за митата.

От търговска война към технологични войни

Сега от новия президент Джо Байдън зависи да реши дали да продължи търговската война. В неотдавнашно интервю той заяви, че няма да отмени митата незабавно и вместо това ще направи преглед на първата фаза от сделката.

В сравнение с митата ескалиращият конфликт заради технологиите е по-голямо притеснение за Китай. Санкциите и ограниченията върху износа, наложени от Вашингтон, заплашват жизнеността на водещи технологични компании като Huawei Technologies и производителя на микрочипове Semiconductor Manufacturing International. Това е екзистенциална заплаха за плановете на Пекин за икономически растеж.

„Ако САЩ продължават да засилват технологичната си блокада, модернизирането на Китай към високия сегмент на глобалната индустриална верига несъмнено ще бъде засегнат“, коментират двама изследователи от училището на Комунистическата партия в провинция Дзянсу в статия.

До момента последиците от американските действия са ускоряване на стремежа на Пекин към технологична самодостатъчност. Проблемът разтърси дневния ред на Комунистическата партия, символизиран от изявления миналия месец, че увеличаването на „стратегическата научна и технологична сила“ е най-важната икономическа задача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Налагането на санкции има ефект в/у слаби и малки икономики. За големи и силни, май има обратен ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
баш без доказателства не е за чайниците ... :))) ... разцъкай из техническите сайтове има доста инфо кое как се е случвало и откъде ... като не казвам , че и хамериканците не са ползвали такива хакове ... големите те първа ще си ги мерят , за нас е по-важно да не сме при азиатците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Ами те най-големите балъци са китайците като държащи най-много американски дълг ... тоест от тези хартийки :)И това си има цена ... ако тръгнат да ги продават курса няма да бъде 6 юана за долар а ще стане 1 долар = 1 юан. Последствията - американските стоки 6 пъти по конкурентни :) ... отдвна мечта на Америка да поевтини долара ... но колкото и да печата веднага го вземат и тази възможност отлита всеки път ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Не са платили сметката!Нарисували са янките едни зелени хартийки,даже не - нацъкали са ги на компа.Сметката са я платили бaлъците, колекциониращи тия хартийки !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 години
Американците са я платили цената много ясно. Дали са свили маржовете на американските компании, дали крайната цена се е повишила, дали са се платили по-малко налози важното е, че китайците си продават на същите цени. Дваж по-важно е че търговския дефицит с Китай расте, което ще рече че китайските стоки са конкурентни на американския пазар, а американските на китайския - не.Обобщено статията казва, че напъните да се извади Китай от веригите на доставка е нелепо като всеки, който се мъчи да го направи само ще поема бичове. Тук ще допълня, че огромна част от редките метали се намират именно там. Като слабото място са технологичните сектори, които макар и доста напреднали все още стъпват на технологии, които са чужда собственост. А в 5джи сектора са първи в света, което направо ужасява американците и са впрегнали куцо, кьораво и сакато да спами че китайското оборудване служело за шпионаж без нито едно доказателство за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
"...Икономисти, които проучваха данните обаче, откриха с изненада, че китайските износители обичайно не са понижили цените, за да запазят конкурентоспособността на стоките си след налагането на митата. Това означава, че американските налози до голяма степен са били платени от собствените компании и потребители на САЩ..."Странно твърдение. Значи китайските компании не са повишили цените, за да останат конкурентноспособни на американския пазар, ама потребителите били платили сметката? Е как са я платили , като са купували на същите цени?Ако това е така, по-скоро прилича,че китайците са продавали в щатите с минимална печалба или на загуба, за да не изпаднат от пазара.Карай, ся важното е да се изкара Тръмп по-черен от дявола. Логиката няма място при наличието на подобна важна цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 години
Не разбрахте ли как ?С един малък вирус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още