IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ поискаха от Русия да намали напрежението по границата с Украйна

Украински представители съобщиха, че 122 хил. руски военни се намират в радиус от 120 км от споделената им граница

21:30 | 23.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

САЩ заявиха, че Москва трябва да предприеме стъпки за деескалация на напрежението по границата с Украйна, след като западни страни и представители на Киев съобщиха, че руски военни продължават да се струпват преди потенциално нападение, предава Bloomberg.

Американски официален представител, пожелал анонимност, заяви, че САЩ продължават да виждат признаци на засилване на дезинформационната кампания от Русия, целяща да увеличи напрежението върху Киев. Украйна счита, че 122 хил. руски военни се намират в радиус от 120 км от споделената им граница спрямо около 100 хил. само преди няколко седмици.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви в сряда, че има големи притеснения за ситуацията, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и американският държавен секретар Антъни Блинкен проведоха разговори в четвъртък за подхода на алианса към Русия. Блинкен е разговарял и с британския външен министър Елизабет Тръс.

Изявленията на американските и западноевропейските представители се случват след годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин в Москва. В маратонското четиричасово събитие бяха обхванати всички теми – от безизходицата по украинската граница до затрудненията на Русия с овладяването на COVID-19.

Путин изрази задоволство от „положителната“ според него реакция на САЩ на исканията на Кремъл за правнообвързващи гаранции в областта на сигурността за излизане от безизходицата. Той обаче предупреди също така, че „военни технически мерки“ все пак може да са необходими като реакция на всякакви „неприятелски стъпки“ от западните сили за военно сътрудничество със съседите ѝ в Източна Европа.

„Нашите американски партньори казват, че са готови да започнат разговори в началото на следващата година в Женева“, каза Путин. „И двете страни определиха представители и се надявам, че нещата ще продължат по същия път“, допълни той.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви в четвъртък, че САЩ също смятат, че „това е най-добрият и правилен път напред“. Но на брифинга с американски представители по-рано през деня бяха повторени предупреждения, че ще има „голям“ пакет от санкции в отговор на всяка атака.

Но макар и двете страни да се съгласиха техни представители с по-нисък ранг да започнат разговори скоро, Псаки заяви, че няма договорена дата или локация за преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
При това напрежение и руснаци и украинци трябва да внимават другата страна да не им спретне една "false flag attack", че тогава наистина ще им стане горещо, а и на нас. А начини за такава атака колкото щеш. Дори и най-простият начин, използван от хитлеристите срещу Полша би свършил работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
"...А та тоалэт, типа сортир, с буквы "МЭ" и "ЖО"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Бить будем больно, но акуратно.. (дядя Вова днес)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още