IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо инвеститорите продават рискови активи?

Инфлацията, основно задвижвана от енергийните ресурси, ще достигне връх през второто тримесечие във всички икономики, твърди експерт

21:19 | 21.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите като цяло следват най-новите насоки на централните банки, в които се подчертава нарастващата роля на борбата с инфлацията като двигател за прогнозите в политиките оттук нататък. Инвеститорите продават рискови активи заради опасения, че с пресъхването на подкрепата от централните банки, сегашните оценки на акциите и корпоративните облигации са неустойчиви.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Валентин Маринов, управляващ директор и ръководител на отдел "Валутни анализи на Г-10" в Credit Agricolе. 

Той обясни, че при Федералния резерв, Английската централна банка и Европейската централна банка преоценката на пазарите за повишаването на лихвите може би изпреварва събитията особено като се има предвид, че тези централни банки говорят за относително по-премерен процес на затягане. Инфлацията, основно задвижвана от енергийните ресурси, ще достигне връх през второто тримесечие във всички икономики и ще започне да се нормализира през следващите тримесечия, каза още Валентин Маринов.

Валутните пазари останаха забележително спокойни и овладени, особено предвид агресивните ходове, които видяхме по отношение на лихвите. Според Маринов това може да се дължи на силно синхронизирания цикъл на затягане, в който редица централни банки насочват политиката си в една и съща посока.

Пиковете на пандемията преминават в САЩ и Европа, така че правителствата ще разчитат основно на ваксинационните кампании, вместо на ограничителните икономически мерки, каза още гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още