IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел се изправя пред риск от нови избори

Депутат на управляващите напуска партията, за да работи за съставянето на ново правителство, а коалицията губи крехкото си мнозинство в парламента

12:03 | 06.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Scott Eels/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eels/Bloomberg

Израелската управляваща коалиция загуби мнозинството си, след като член на партията на премиера Нафтали Бенет подаде оставка, предава Bloomberg.

Коалицията управляваше с най-малкото възможно мнозинство досега – с 61 от 120-те места в парламента.

Напускането на Идит Силман поставя тази и без това крехка коалиция на изключително нестабилна почва. Със само 60 депутати в парламента властта в Израел трудно ще прокарва нови закони, ако не получи съгласието на поне една от опозиционните партии.

Ако само още един депутат на партията напусне, правителството вероятно няма да успее да оцелее при вот на недоверие. Това увеличава шансовете Израел да проведе скоро нови предсрочни избори.

Напусналата партията Идит Силман обяви, че ще работи за съставянето на ново правителство. Според нея управляващата коалиция „накърнява еврейската идентичност“ в Израел.

„Няма да подкрепя накърняването на еврейската идентичност на Държавата Израел и народа на Израел. Ще продължа да се опитвам да убедя приятелите си да се върнат у дома и да сформират дясно правителство. Знам, че не съм единствената, която се чувства така. В този Кнесет може да бъде сформирано друго правителство“, посочва тя в изявлението си.

Според публикации на местни медии тя не е уведомила премиера Нафтали Бенет за решението си и той е научил от медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още